OFFNews Свят | 24.11.2020 12:27:31 | 195

Швейцария не затяга мерките въпреки многото заболели от COVID-19


Въпреки че Швейцария е с едно от най-високите равнища за заболеваемост и смъртност от COVID-19 в Европа, страната не затяга мерките срещу разпространението на коронавируса. 

За последните 7 дни в Швейцария заразените са 351 на 100 000 души - над два пъти повече в сравнение с Германия, а от началото на пандемията са починали 41 на 100 хиляди души при 16 в Германия, предаде БТА, като цитира ДПА. Въпреки това баровете, ресторантите, фитнесите и дори бордеите остават отворени. 

Швейцарската Федерална служба по общественото здраве съобщи, че за последните три дни са отчетени над 9700 нови заразявания и над 200 смъртни случая. 

В началото на октомври правителството премахна ограничението от 1000 души за обществените събития. Макар и във Франция, Австрия и части от Италия да бяха наложени нови карантинни мерки, швейцарските търговски центрове откриха сезона на предколедното пазаруване.

"Децата трябва да ходят на училище. Трябва да можем да живеем, да изкарваме пари, да ходим да пазаруваме", заяви финансовият министър Ули Маурер във видеоинтервю, публикувано от неговата дясна Швейцарска народна партия.

При първия пик на пандемията по-рано през годината правителството затвори магазините, клубовете и ресторантите в цялата страна за месец. Но когато обстановката се успокои, националният оперативен щаб беше разпуснат, а отговорностите му бяха върнати на кантоните.

След като през октомври броят на заразените отново се покачи, в началото на ноември икономисти излязоха с отворено писмо. "За съжаление, колкото и болезнено да бъде, Швейцария сега се нуждае от втори "локдаун", написаха те.

В Женева делът на заразените за седмица се покачи до над 1000 на 100 000 души и този месец кантонът затвори магазините и ресторантите. Други кантони предприеха действия доста по-късно. В Базел ресторантите, казината и спортните обекти се затварят тази седмица.

"Предпазлив оптимист съм за по-нататъшния развой. Прилича на повратна точка", заяви в неделя пред вестник "Зонтагсблик" ръководителят на Федералната служба по общественото здраве Ане Леви. "Не се представяме кой знае колко по-лошо от останалите европейски страни", каза тя.

"Изненадва ме, че нещата не се разглеждат като национална извънредна ситуация", каза специалният пратеник на СЗО по въпросите на COVID-19 Дейвид Набаро. "Болниците са наистина претоварени. Това е изключително сериозна ситуация", заяви той, призовавайки за по-решителни действия.

Прочети цялата публикация