БНР | 24.11.2020 17:18:05 | 169

Още за Covid ваксините и пандемията в Европа


Европейската комисия анонсира сделка с американската компания „Модерна“ за купуване на произвежданите от нея ваксини. След подписването на договора утре гражданите на Европейския съюз ще могат да избират между 6 вида ваксини, за които има сключен договор с Комисията.

Договорът за закупуване на 160 милиона дози ваксини на „Модерна“ обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

В Европа Германия и Великобритания започват ваксиниране на населението следващия месец, а Испания през януари.

Испания и Германия са първите държави-членки на Европейския съюз, които вече имат изготвена пълна програма за ваксиниране.

В Испания ваксината няма да е задължителна, а приоритетно ще бъде достъпна в 13 000 центъра в цялата страна за по-възрастните испанци и за здравните работници, обявиха властите.

Властите в Берлин поискаха от регионалните правителства да подготвят центровете си за ваксиниране до средата на декември.

Австрия също започва програма за ваксиниране през януари. Канцлерът Себастиан Курц заяви:

„Разчитаме да има одобрена ваксина до края на годината, което ознтачава, че започваме ваксиниране през януари. Стратегията ни предвижда да започнем с рисковите групи, както и с медицинския персонал, а след това и останалата част от населението.“

Същевременно руските власти обявиха нови данни за ваксината „Спутник“. Те сочат, че тя е ефективна при  95% от случаите, а цената и ще бъде най-ниската в света, твърдят в Москва, под 20 евро.

Освен върху програми за ваксиниране европейските правителства се фокусират и върху масово тестване.

В Чехия премиерът Андрей Бабиш обяви, че до Коледа всички граждани ще имат право на безплатен антигенен тест. Съседна Словакия започна кампанията за масово тестване от началото ноември и вече е покрито почти цялото население.

В хърватската столица Загреб също започна масово тестване. В редица европейски държави хората тази седмица ще разберат и при какви мерки ще могат да празнуват Коледа.

Тази вечер френският президент Еманюел Макрон ще направи обръщение към нацията и се очаква да обяви облекчения.

В Германия се очаква да позволят събиране на до 10 души за Коледа и Нова година. Мерките ще бъдат обсъдени утре между регионалните власти и канцлера Ангела Меркел.

Прочети цялата публикация