Fakti.bg | 13.01.2021 18:36:31 | 68

Градът, който разцепи света на две


На пръв поглед Тордесиляс – малко градче на брега на река Дуеро в испанската провинция Валядолид, изглежда съвсем обикновено. Има стара част с добре запазен Главен площад и църкви от епохата на Средновековието. Но ако споменете името му в Сао Пауло, Картахена или друго място в Централна и Южна Америка, много хора веднага ще се сетят за него, пише pochivka.blitz.bg.

Точно на това място през 1494 г. Испания (Кралство Кастилия) и Португалия разделят земите, които им предстои да открият. Това е причината Бразилия да стане единствената страна в Латинска Америка, в която се говори португалски.

Вероятно местоположението на градчето е това, което го прави идеално място за преговори за историческия Договор от Тордесиляс.

„Той е бил на кръстопътя на мрежа от пътища, които били много важни. Имало и дворец и всичко сочи, че договорът е подписан тук“, обяснява Мигел Анхел Залама, професор в Университета на Валядолид, пред BBC.

Но наличието на кралска резиденция и местоположението на града едва ли са единствената причина католическите монарси Изабела Кастилска и Фердинанд Арагонски да го изберат.

„Титуловано като „много живописно, древно, лоялно и благородно село, този кастилски град е свързан с историческа традиция с Португалия. През 14-и век кралица Мария Португалска и малката Беатриз Португалска живели тук. Възможно е това да е бил политически жест, така че португалците да се чувстват по-удобно на един вид неутрална земя“, обяснява Рикардо Пикерас Цеспедес, професор от Университета в Барселона.

Пътят към преговорите започва, когато Христофор Колумб се прибира от първото си пътешествие, с което открива земя, за която смята, че е Индия. На връщане той попада в буря и е принуден да хвърли котва в Лисабон. Там той разкрива на португалския крал Жуау II за откритието на експедицията си, която била финансирана от испанските монарси.

Убеден, че новите острови влизат в договореното с Договора от Алкасоваш-Толедо от 1479 г., португалският крал обявява властта си над тях. Междувременно испанският навигатор Мартин Алонсо Пинзон, придружавал Колумб, пристига в Испания и веднага праща вест до Барселона за откритието. Испанските владетели Фердинанд II и Изабела пращат емисари до папа Александър IV с искане да затвърди властта им над откритите от Колумб земи.

Родом от Валенсия и частично пристрастен към католическите крале на Испания, папата издава три нови були. Според една от тях договорът от Алкасоваш-Толедо се отменя и вместо това се чертае паралел, който минава през Атлантическия океан от единия полюс до другия и разделя владенията на Испания и Португалия.

Португалците побесняват. Не само, че губят новите острови, но им се отнема възможността за маневри, когато корабите им се отправят към владенията им в Африка, тъй като паралелът минава само на 100 левги (480 км) от остров Зелени нос (Кабо Верде).

Започва серия от дипломатически действия. Нито Испания нито Португалия искат война. Междувременно през 1493 г. Колумб се отправя на втората си експедиция, обещавайки на владетелите информация, която да им помогне в преговорите. През 1494 г. им изпраща карта със своите открития. Тя, обаче, била преправена в полза на Испания.

Когато картата на Колумб пристигна, двете страни вече се били разбрали за вертикално разделяне. Жуау II поискал единствено линията да бъде изместена с 370 левги (1800 км) на запад от Кабо Верде и африканския бряг, докато испанската територия ще се простира на запад от нея и ще включва последните открития на Колумб.

Тъй като картата на Колумб не показва нови земи от португалската страна на линията, Изабела и Фердинанд се съгласили.

Никой от преговарящите все още не знаел, че тази нова линия пресича „върха“ на Бразилия и така поставя източния ѝ бряг под португалско владение. През 1500 г. португалският навигатор Педро Алварес Кабрал открива това по време на своето пътуване и заявява претенции в полза на своя крал.

В следващите векове Португалия разширява влиянието си навътре в континента и Бразилия става единствената португалоговоряща страна в двете Америки.

„За мнозинството от бразилците днес Договорът от Тордесиляс означава декларация, че португалската корона получава владение над „непознатите“ западни земи. Но това е и ключов исторически момент за разбирането на отношенията на доминация и хегемония между Европа и света“, казва Ана Паула Торес Мегиани, професор от Университета в Сао Пауло.

Прочети цялата публикация