БНР | 24.01.2021 02:43:24 | 295

Дискусиите по процеса на импийчмънт на Тръмп започват на 8 февруари


Дискусиите в Сената по процеса за импийчмънт на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп започват на 8 февруари, заяви лидерът на демократичното мнозинство в горната камара на Конгреса Чък Шумър, цитиран от Асошиейтед прес. Това е първият в американската история случай, в който бивш президент ще се изправи пред подобни обвинения, след като е напуснал поста.

Датата позволява на Сената да гласува по предложените от новия президент Джо Байдън номинации за министри и по плана му за спешна икономическа помощ на стойност 1,9 трилиона долара. Датата е съгласувана и с републиканските сенатори, които са поискали отсрочка, която да позволи на Тръмп да организира правния си екип и да подготви защитата си срещу обвинението в подбуждане към размирици.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси ще изпрати документите за импийчмънта в Сената утре, но дискусиите ще започнат следващия месец.

В отговор републиканският сенатор Джон Корнин предупреди, че вторият импийчмънт на Тръмп може да доведе до импийчмънт срещу бивши президенти на САЩ от Демократическата партия, ако републиканците си върнат мнозинството в Камарата на представителите на изборите, които се очакват след две години, предаде Ройтерс.


Прочети цялата публикация