Fakti.bg | 19.02.2021 12:14:35 | 151

Кой създаде мутрите - тема на ФАКТИ, част 2. Коментар на Росен Миленов


След като през изминалата седмица от ФАКТИ започнахме нова инициатива, за да получим отговор на въпроса кой създаде мутрите, и разговаряхме по този повод с анализатора Осман Октай, в тази продължаваме, представяйки Ви нова гледна точка - тази на Росен Миленов, който дълги години е работил в различни служби за сигурност в България. За медията ни той специално уточни, че е бил близо 11 години във всички служби. През повечето време е бил в полицията, като само година и три месеца е работил в ДАНС. Още в казармата Миленов е бил в служба "Сигурност" и "Военно контраразузнаване".

Същевременно продължаваме да очакваме отговор от служителите на президента Румен Радев по темата, и в частност желаем лична позиция на президента Румен Радев, който каза: "Мутри, вън", но за създателите им не спомена и дума. Което в известна степен може би е логично, предвид партията, която го издига, и предвид това кой председателства неговия Стратегически съвет. Но! Ако Румен Радев иска да се кичи с титлата "Истински борец срещу статуквото и мутрите в него", то той трябва да "изпее песента докрай".

А сега Ви предлагаме да прочетете обширния коментар по темата на Росен Миленов:

"Първо да направим едно уточнение кои са мутрите, кои лица влизат в тази категория, защото е подвеждащо. "Мутри" всеки го разбира като силоваци, но по-съществената част от тази категория - тези, които днес наричаме "мутри", това са политиците, ръководителите на служби, магистратите, които още от края на 70-те, начало на 80-те години (тогава започва процесът), дърпаха конците на тези силоваци. Всичките тези са едно голямо семейство. Семейството на мутрите е много голямо и всеки вътре е с различна роля. Едните имат ролята на пазванти, другите имат ролята на офицери лейтенанти, а третите имат ролята на идеолози. И сега вече може да говорим за това кой създаде мутрите. Държавата създаде мутрите. Държавата е номенклатурата с нейните средства за влияние. Държавна сигурност, когато става въпрос престъпност. Тогава ти трябват служби, защото чрез тях управляваш всичко. Трябват ти черноработници, а това бяха шанаджиите от Магурата и спортистичетата, силоваците. Всеки според това възможностите, според това, което може да свърши от мръсната работа на кукловодите. Мутрите в този дълъг период мутираха, с тях мутира и държавата, мутира и бизнесът, а може да се каже, че и обществото, някаква част. Това са онези мутри, които правеха алъш-вериш в култовото заведение ''Магурата''. Другите мутри са тези, които въртяха бухалките по улиците на страната. После са мутрите, които бяха в т.нар. банки пирамиди, а днес са във всяка институция. В Министерски съвет, т.е. правителството, начело с главната мутра Бойко Борисов, в съдебната власт, начело с главната мутра Гешев, в Народното събрание, в Президентството също, но скрити зад президента. Там може да се попита председателят на Стратегическия съвет (към президента) Александър Маринов, той ги знае от "кухнята" нещата. Може да му се припомни в Кюстендил какво е правил. Дискотека "Нерон", офисът на фирма "Пионер", как се е кандидатирал за независим кандидат за депутат, с подкрепата на кого и т.н.'', започна Росен Миленов.

Прекъсваме събеседника ни с важното уточнение, че приближеният до президента Румен Радев - Александър Маринов, е агент на комунистическата Държавна сигурност. "О, да, това не трябва да се забравя. Агент "Майстора", коментира бившият служител на службите за сигурност.

"Днес имаме много голяма перверзия, защото някои от новите борци за справедливост, които викат "Мутри, вън" на улицата, също познават нещата от "кухнята". Като г-жа Мая Манолова. Ние сме от един град, Кюстендил, може и тя бъде попитана кой създаде мутрите. Да се попита за ВИС, за Галевите, за Александър Тасев (б.р. вече покоен). Последното име е много важно за г-жа Манолова'', допълни той,

"Както Ви казах, всичко започва края на 70-те, началото на 80-те години на миналия век. Тогава в един близо 10-годишен период преди това се акумулират големи средства във външнотърговските дружества в долари. Тогава силните на деня - номенклатурата, вече пътувала навън и видяла силата на парите, видяла разкоша на Запад, решава, че тези пари не са нужни на социалистическата държава България, защото там има уравниловка за народа, но не и такава за елита. И решават, че тези пари трябва да бъдат насочени към определи хора в определен момент. Тогава вече започва групирането в самата партия майка БКП - на Лукановци, на Лиловци и каквито се сетите крила, които имат различна връзка с Москва, и започват да се подготвят точните хора и механизмите, с които тези пари да бъдат пренасочени. Трябва да се посочат два процеса за първоначалното натрупване на капитала в началото на прехода. Първият е с т.нар. банки пирамиди. Това са "Балканбанк", "Турист спорт банк", "Минералбанк", "Агробизнесбанк" и т.н. Те изиграват две роли. Първо, в тях се пренасочват парите от външнотърговските дружества, които споменах. Чрез тези пари банките пирамиди започват да изкупуват за жълти стотинки активите на предварително източените големи държавни структуроопределящи предприятия. Ще дам и един премиер на входа и изхода със "Стомана Перник". Там 1993, 1994, 1995 г. на входа първо стоеше Людмил Стойков. Този, който беше осъден за евроизмама за 14 млн. и е спонсор на президента Георги Първанов (б.р. Георги Първанов е агент Гоце от Държавна сигурност). Та, Стойков стоеше на входа и беше направена уговорка с мениджмънта на тогава държавното дружество "Стомана", че той примерно ще изкупува от всички, които от цялата страна докарват вторични суровини, ще има плаща веднага парите, но ако някой от тези хора, които са с пунктове за изкупуване, иска да даде стоката директно на "Стомана", предприятието ще му забави плащанията с 5-6 месеца. Същевременно "Стомана Перник", за да печели този Людмил Стойков и да се "облече" схемата в някаква законова форма, даваше по 300 000 лева неденоминирани пари на всеки 1000 тона. А там ежедневно се редяха на опашка и се вкарваха хиляди тонове. След Людмил Стойков дойдоха висаджиите и сложиха будка. Пред КПП-то, откъдето минават хората, докарващи вторични суровини от цялата страна, те сложиха будка с бариера и вече заводът беше техен. Същото беше в "Кремиковци", в "Химко Враца", в "Нефтохим" и т.н.

Парите от тези външнотърговски дружества, които бяха управлявани през банките пирамиди, се използваха да се изкупуват на безценица активите на големите държавни предприятия, след като бяха източени. Втората им роля на тези банки беше, че се използваха като портфейл за финансиране на новосъздадени фирми, но не фирми на обикновени хора, а фирми като на Цветелина Бориславова и Бойко Борисов, Кюлев, Божков, тимаджиите впоследствие. Те влезнаха през приватизационните сделки. И ги финансираха, за да правят първите големи сделки. А под големи сделки се има предвид онези големи запаси от стоки, които бяха в складовете на държавните предприятия. Било то захар, било то нефтени продукти от "Нефтохим", някаква техника, мотокарите от Балкан Стар и т.н. Тези хора започнаха да оперират с тези пари. Ако трябва да заключим за ролята на тези банки пирамиди, трябва да кажем, че това бяха портфейлите за първоначално натрупване на капитали не на бизнесмените, а на голямото семейство на мутрите като започнем от силоваците. Зад тях стояха от всяка партия. Тогава беше периодът на БСП, когато бяха банките, а после дойде Костов. Всеки депутат ходеше в определена банка, за да си получи пликчето за месеца. Там бяха и шефовете на служби, всички бяха, всеки има роля. Банките пирамиди ги имаше, за да не бъде по бакалски с разнасяне на сакове с пари навсякъде и да купуваш и прехвърляш така активи на дружества. За това тези банки бяха създадени - държавните пари да бъдат насочени към определени хора и да ги назначат за милионери, както се казва.

Второто нещо при първоначалното натрупване на капитали е изиграната роля от силоваците на улицата. В първите години трябваше да се съберат парите на хората, които си ги държаха под дюшеците. Ще дам един пример. Началник на склад за търговия на едро - там, където се продаваха телевизорите и другата техника и се чакаше по няколко месеца, за да си вземеш телевизор, 1989 г., образно казано, под дюшека на един обикновен началник на склад за търговия на едро имаше около 300 000 лева при средна работна заплата от 200-250 лева през 1989 г. Тези пари, които бяха натрупани от корупцията през държавните предприятия, трябваше да бъдат събрани от ошашавения народ, който се впусна да става предприемач, да гуляе, да се весели. Всеки искаше вечерно време, като се прибира, да седне в местното гаражче и да пие безалкохолно, кафе, бира, да яде турски вафли и т.н.

Не трябва да се забравя и контрабандата в този период, която беше във връзка с въведеното югоембарго. Това беше страшна далавера. Ще дам два примера - за малка и голяма контрабанда на петролни продукти за Сърбия. На ден само през един пункт - Връшка чука, всъщност всеки пункт, който е на сръбската граница, преминаваха по 3000 мотора. Всеки един мотор носеше със себе си 50-60 литра гориво, което на дадения моторист за 1 час му носеше печалба от около 50-60 дойче марки, да ги кажем евро. Отиваме на голямата далавера. За една седмица една влакова композиция носеше по 1 млн. дойче марки. Там вече мутрите бяха отпред, зад тях службите - Национална служба сигурност, Гранична полиция и най-отгоре идеолозите политици. Аз понеже съм от граничния район със Сърбия, знам една приказка за този период. "Уискито се лееше като река, митниците и полицията бяха ошашавени от тлъстите подкупи, а във въздуха имаше мирис на много гориво и много, ама много дойче марки". Митничарите си откупуваха отпуските. Една смяна струваше около 2000-3000 дойче марки, т.е. да отидеш на мястото на своя колега. Разбирате ли, 2000-3000 евро за 12 часа'', разказа ни на дълго и широко Росен Миленов.

''После се продължи в посока на приватизация, ремедетата. Например шеф на горско приватизира стопанската дейност на горското с още един, двама, трима, прави 500-600 000 и после всичко разпродава - имоти, складове, машини и т.н. При големите заводи обаче е различно. Бившият главен прокурор, който уж се борил срещу приватизацията, пък няма нито едно заведено и спечелено дело, казва, че става въпрос за много милиарди'', припомни той.

''На всяка схема през прехода има флагман от полиците, които са управлявали съответното управляващо мнозинство. Андрей Луканов е флагманът на банките пирамиди, на приватизацията флагманът е Иван Костов, на големите приватизационни сделки като БТК е Симеон Сакскобурготски, на заменките флагманът е Сергей Станишев, а днес флагманът на обществените поръчки и евросредствата е Бойко Борисов. След приватизацията дойдоха големите публични средства в бюджета по линия на евросредствата и започна схемата с обществените поръчки. И това са едни и същи хора. Споменахме го Борисов във фирмата с Цветелина Бориславова, която е фирма, създадена с кредит от "Турист спорт банк". После са си тръгнали с 15 млн. кредит с подправен документ. Много са и днес са мутри, облечени във власт. Държавни мутри'', обобщи бившият служител на някои българските структури за сигурност.

Изводът на казаното дотук от Росен Миленов, макар и осъзнато от много хора отдавна, е, че едни номенклатурчици от 1989 г. до ден днешен правят един дивашки капитализъм. Истинска демокрация и пазарна икономика няма, а в резултат на това днес наблюдаваме как не малко българи имат носталгия по соца.

''Днес наблюдаваме и друга перверзия. Божков, който е мутирал през всички нива, всъщност не е успял да мутира само до последното ниво - да бъде във властта. За разлика от Борисов, който мутира във властта. Та, Божков говори за справедливост. Същият този, една седмица преди да излети - да го изпратят на почивка, ходеше всеки ден горе в хотел Берлин при дебелото момче Делян Пеевски, който в момента държи държавата, и онзи го потупвал по рамото и викал: "Бате Васо, Бате Васо", ама накрая в последния ден от седмицата не се разбраха и го изпрати на почивка в Дубай. И сега Божков говори за корупцията в държавата, а той си тръгна с близо 1,5, 1,6 млрд. Той возеше всички министри от всички кабинети в неговия самолет. Това е перверзия. Както и говоренето на Борисов за комунистите. Борисов, който е почетен член на голямото семейство на мутрите, говори за комунистите. Цялата олигархия се крие зад гърба на Борисов. Едно време зад гърба на Тодор Живков се е крила цялата номенклатура.'', каза Миленов, като от ФАКТИ след това му припомнихме, че лицето Бойко Борисов е членувал в БКП при "омразните" му комунисти.

''В България всеки иска да е със силните на деня и за това няма промяна и никога няма да има. Защото читавите хора са се прибрали, гледат си нишата, в която са се реализирали, и виждат, че всичко е една тиня, кал. Те не искат да се окалват. Това дава път на тарикатите, на мошениците, на всички онези, които в последните десетилетия грабят и мачкат'', категоричен бе събеседникът ни

''По принцип държавата в днешния момент и най-вече тези, които я представляват, не са кой знае каква сила. Проблемът е в хората. Те не могат да осъзнаят и да направят една крачка, за да си върнат държавата. Новите политици сега казват: "Да си върнем държавата". А знаете ли каква е истината? Че от едните мутри отива в ръцете на другите мутри. Това е борбата. Много пари са. За 30 години са открадни 200 млрд. Това са преките щети, а не косвените от неконкурентната среда, която споменахте'', обрисува ситуацията в България той, а след това направи обобщението, че : "Службите са просто един инструмент да управляваш организираната престъпност".

Росен Миленов е категоричен, че къщата в Барселона далеч не е единственият подобен случай. ''Погледнете ги и долу в Гърция, разделили са си улиците. На едната улица имат вили шефовете на служби - на ДАНС, на МВР, главни секретари. На другата са политици - Плевнелиев, Прокопиев (б.р. последният е бизнесмен). Всичко е в кириза. Ако трябва да ги изброяваме, поне една седмица ще си говорим, защото са на всички нива. Всички са част от голямото семейство на мутрите с различни роли. Едните са с по-значими, другите са по-незначими, в зависимост от възможностите на отделната личност'', обясни бившият служител на полицията и ДАНС.

Президентът каза "Мутри, вън". В същото време се забелязва как има едно всенародно захласване по него. Но на фона на това, което каза Миленов за председателя на Стратегическия му съвет, а и на това, което по принцип е публично известно за него, няма как Румен Радев да читав, щом се обгражда с такива хора.

Ето как Росен Миленов коментира тази гледна точка:

''Хората, които държат парите, споменатите досега, а и други, тези хора по цял ден мислят как да запазят тези пари. Те познават много добре народопсихологията и знаят, че българите са свикнали държавата да е в ръцете на някого. 99% от хората не знаят какво е държавата. Цитирам такива от площада, където съм обикалял през последните 4-5 години: "Държавата са големите от София, които ги дават по телевизията, схеми и далавери". И дотам приключва всичко. За това си искат поредния месия (б.р. в случая Румен Радев), "спасител", ''Крали Марко". Точно за това фокусниците, т.нар. орди от хиени, винаги в един стратегически план са заложили да извадят поредния месия, който трябва да е антипод на онова, което съществува към момента и е омръзнало като уродлив образ на мнозинството от гласоподавалите в България. Никой няма да позволи 200 млрд. да отидат в ръцете на хората. Те ще бъдат винаги на голямото семейство на мутрите, а хората ще бъдат статисти, защото не искат да си поискат държавата''.

Събеседникът ни не вярва, че помпането на Румен Радев, бидейки в синхрон и с кандидатурата му за втори мандат, е час от план за установяване на президентска република в страната ни. "Няма да се допусне това, защото схемата е винаги да имаш противотежест. Ордите от хиени не искат на никого да дадат абсолютна власт. Защото има вече такива случаи. Като убиха Андрей Луканов и Илия Павлов, такъв тип мениджъри, които застанаха на тяхно място и ги заместиха, са Ахмед Доган в ролята на Андрей Луканов и първо Цветан Василев с Пеевски, а после само Пеевски в ролята на Илия Павлов. Та, Цветан Василев малко се плъзна в тази посока да вземе абсолютната власт, беше взел от Станишев партията, кабинета Орешарски, срещу пари, беше направил и няколко проксита с Бареков, през Василев минаваха всички назначения в държавната администрация и те затова скочиха от Позитано 20, че само хора на ДПС и свързани с ДПС бизнесмени кадруват, а БСП я няма по времето на Орешарски. Цветан Василев реши, че може да вземе всичко и да измести не кой да е, а Доган. И заради това набързо му резнаха крилцата. Беше направил един борд, като Г-13, както ви беше споменал г-н Октай, от 10 олигарха, които бяха недоволни от Цветан Цветанов, че за първи път политик действа като кръчмар - на тефтерчето, че по еди-коя си линия бюджетът се ощетява с еди-колко си пари и от вас искаме еди-каква си сума. Докато преди - колкото занесат на вътрешния министър, ако става въпрос за контрабанда на цигари и алкохол, или някакви обществени поръчки в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, или при квотния - човекът, който отговаря за квотата на ДПС. Обаче Цветанов като дойде в първия кабинет на Борисов, действаше като кръчмар. Пишеше с молива - толкова е ощетена хазната от тази схема за година, от вас искам толкова пари. Иначе ви изпращам г-н Флоров от ГДБОП с качулките. Затова скочиха олигарсите, застанаха зад Цветан Василев и направиха тези протести 2013 г. за свалянето на Борисов. И после Доган, който е изключително ловък, резна Цветан Василев като остави Борисов да се саморазправи с него, защото Борисов беше засегнат, тъй като по-рано беше свален от власт'', коментира Миленов с интересни подробности.

''Всичко е една боза, една тиня и докато хората не станат бесни и яростни, както казвам всеки път, през крив макарон ще видят и върховенство на закона, и държава, и справедливост, и стандарт на живот. Единственият път за излизането от този заробващ политико-олигархичен модел е отварянето на законова възможност гражданите да могат да участват във формирането на ръководствата на важни държавни органи, както и да имат възможността да ги отзовават, т.е. предсрочно прекратяване на мандата им. Също така и да могат гражданите да участват при разпределянето на публични средства през обществени поръчки, концесии и проекти със средства от Европейския съюз с оглед контрола за ефективното им разходване'', каза в заключение Росен Миленов.

Прочети цялата публикация