Fakti.bg | 23.02.2021 09:34:22 | 55

Зрелишно ВИДЕО от кацането на Марс и 360-градосов изглед от повърхността


След като изпрати първите снимки от повърхността на Марс, сега марсоходът "Пърсъвиарънс" (Perseverance) допълни впечетляващите кадри с невероятно видео от кацането си в кратера Джезеро на 18 февруари 2021 г.

Реалните кадри, в разпространеното от НАСА видео, са заснети от няколко камери, част от последния етап от пътуването на марсохода, наречен "навлизане, спускане и кацане".

Те включват: камера, поставена на платформата за спускане на космическия апарат (нещо като реактивна раница, задвижвана от двигатели, която помага на шестколесният изследовател да долети до мястото му за кацане); една от камерите на марсохода, гледаща нагоре; камера в горната част на аерокорпусът (капсулата, предпазваща марсохода), гледаща нагоре към парашута;

и камера под марсохода, гледаща надолу към марсианската повърхност.

Аудиото, вградено във видеото, е от контролната зала на мисията, когато екипът проследява "на сляпо",в реално време, последният етап от успешното пристигането на "Пърсъвиарънс" на Марс.

Няколко часа по-късно от Лабораторията за реактивно движение (ЛРД) споделиха и изумителна, 360 градусова, цветна снимка от повърхността на Червената планета.

Видеото показва първия 360-градусов изглед на мястото за кацане на Пърсъвиарънс, заснет от цветните навигационни камери на марсохода, известни още и като "Навкамс". Те са само част от многобройните камери, с които "Пърсъвиарънс" е оборудван и са разположени на на мачтата за дистанционно наблюдение или "главата" на марсохода.

Прочети цялата публикация