Fakti.bg | 24.02.2021 13:03:37 | 101

Баце вече боцка с голямата спринцовка, че изборите идват с 200


На 4 декември 2020 година правителството гордо представи как най-добрите специалисти в страната са разработили Национален план за ваксиниране на населението срещу COVID-19. Бил съставен според указания на Световната здравна организация, на водещи страни членки от ЕС, бил съобразен и с всички особености на българската здравна система. Абе, с други думи – бъдете спокойни, планът е перфектен, излизаме от кризата, само да дойдат ваксините.

Малко след това, в края на годината, под оглушителен медиен шум България дочака и пристигането на първите ваксини, за да започне същинската част от битката с коронавирусното разпространение. Е, ваксините дойдоха – безброй пъти чухме как стоварват нови и нови пратки, но България продължаваше да стои на европейското статистическо дъно с под 0,5% имунизирани граждани.

За два месеца в хаоса на ГЕРБ се вредиха да се боцнат по няколко лекари и социални служители на ден. И така до миналия петък, когато бащицата Борисов заряза широко рекламирания ваксинационен план и пусна „зелените коридори“. Заряза го въпреки оплакванията на стотици подведени от системата общопрактикуващи лекари – отишли в РЗИ в синхрон със заповедите, с готовите списъци, но се сблъскали с пълната липса на организация. Голям процент от спадащите към приоритетните, според Плана, желаещи да се ваксинират, не се доредиха. Нaй-риcкoвитe групи – възрacтнитe граждани и хрoничнo бoлнитe, които бяха ocтaвени в прeдпocлeднaтa фaзa на Плана, изобщо не успяха да дочакат ред, оставени на произвола от премиерското разпореждане „Юруш на ваксините!“ И всичко това заради липсата на координация между Националния оперативен щаб, здравните инспекции и всички останали по веригата. Като за капак здравният министър Ангелов излезе и обвини българското общество, че е глупаво, недисциплинирано и самите граждани са провалили имунизационния процес.

Важно е не някой друг, а Баце да заповяда по телевизията, за да се чуе Името му, а дали е осъществимо и приложимо – не. Не е от значение мнението на потърпевшите от системата, а банкянският хитрец да парадира с "великодушието си" пред народа. Унизително е, че това се случва дори в момента на историческа здравна криза, когато гражданите най-много се нуждаят от истински експертни мнения и действия. За жалост гласът на светилата в здравната система, чиито високи професионални умения и опит са безспорни, е заглушен. Професори от Националния оперативен щаб тичат като кученца след джипката на Борисов и пригласят ли, пригласят каквото им бъде разпоредено – я за да не им "изстинат" постовете, я за да се "намърдат" на политически такива в бъдеще. Разумът отсъства за сметка на пошла политика. И то когато е най-нужен.

„Зелените коридори“ погребаха Националния ваксинационен план и сега спешните центрове са големи струпвания на най-различни потоци хора, което само по себе си в условията на пандемия е безумица. Правителството си играе с живота на хората – днес е така, а утре ще е друго, повлияно сериозно от факта, че след малко повече от месец са парламентарните избори.

Новоизмисленият подход „Ваксинирай наред“ по 10 000 на ден се превръща в предизборната кампания на Борисов и ГЕРБ за 4 април. За сметка на всички останали групи хора Баце хитро извади коза да забърза ваксинирането на активната част от обществото, за да не остави икономиката в ступор и да има повод да свали напрежението върху себе си, идващо и от ресторантьорите, отваряйки заведенията. Още два заека с този куршум.

Официална кампания на ГЕРБ дори няма да им е нужна, стига да фокусират изцяло вниманието на масата върху инжекциите и разхлабването на противоепидемичните мерки. Очертава се тази предизборна кампания да бъде платена с живота и здравето на българина, а благата да останат за върхушката.

Прочети цялата публикация