Fakti.bg | 01.03.2021 14:36:08 | 105

Коалиция ГЕРБ-БСП - малко вероятно, ГЕРБ-ДПС или БСП-ДПС - съвсем възможно


За българското политическо статукво, състоящо се преди всичко от ГЕРБ, БСП и ДПС, е жизнено важно след предстоящите на 4-ти април избори да се създаде правителство. И това е така, не защото тези вредни за България партии са се загрижили за социално-икономическото положение на българите и политическата стабилност в страната, а защото от Европейския съюз ще ''потекат'' милиарди, които като цифрово изражение едва ли в това десетилетие (поне) ще имат аналог. И съответно тези милиарди трябва да бъдат усвоени от "правилните" хора. Продукцията на ДС и БКП - ГЕРБ, БСП и ДПС не може да си позволи някой извън тях да управлява разпределението на едни +- 20 млрд. лева, идващи по различните програми на ЕС и евентуално някакви заеми, които страната ще тегли, а после, разбира се, ние ще връщаме. Не БКП-ДС сдружението - ГЕРБ, БСП, ДПС.

За това ни "намигна" и министър-председателят Борисов само преди два дни с думите: "Всички са се съсредоточили в тези избори, но най-важното е след тях да се създаде стабилно правителство, и то с максимално голямо съгласие". ''Стабилно правителство и ''максимално голямо съгласие'' са ключовите думи. Разбирайте ги като "стабилни пред недоволния площад и стабилно крадене" в първата част и "съгласие, координация в кражбите на народна пара", което си е почти намек, че Борисов си е направил сметката, че вече ще трябва да дели с по-големи по мащаби ортаци от т.нар. патриоти. Не че досега ГЕРБ не беше в орташка симбиоза с ДПС, но евентуалната бъдеща ситуация предполага малко по-различен сюжет на орталък в ущърб на гражданите.

Ако започнем от първата от трите потенциално възможни коалиции - тази между ГЕРБ и БСП като 1-ва и 2-ра политическа сила (според социологическите проучвания), която по същество ни казва, че българите си заслужават всичко, което им се случва, то трябва да кажем, че тя е доста трудно осъществима, но не и съвсем невъзможна. Големият проблем пред такава коалиция е кой да бъде министър-председател. Ако БСП се съгласи Борисов да е министър-председател на правителство, в което те участват, това ще доведе до изключителни брожения в партията и вероятно до отлив на част от традиционните ѝ избиратели. Със сигурност не и до пълна политическа смърт, защото пряката наследница на БКП съумя да се възстанови след погрома на държавата през 1996 г. и Тройната коалиция, което ни говори, че електорално те винаги, макар и частично, успяват да възвърнат позиции, защото все пак БСП символизира дебелокожие и демагогия, а българите като цяло не са особено паметливи.

Същият проблем би съществувал, ако се случи така, че Корнелия Нинова стане премиер в правителство, в което на всичкото отгоре е по-вероятно ГЕРБ да е по-подкрепената политическа сила на изборите. В структурите на ГЕРБ, колкото и клиентелистка да е тази партия, колкото и да няма тя истинска политическа идеология, ще има недоволство.

Изобщо едва ли някоя от двете партии ще се съгласи на вариант, в който представител на другата да оглави общото им правителство. За това тук на помощ идва една частичка от голямата мечта на ДПС - експертно правителство, а именно експертен и формално необвързан политически министър-председател, който ще бъде пълен антипод на Борисов. До такава степен, че вероятно по-наивничките ще си помислят, че - ето, вече започва промяната. Щом номерът с Радев мина и това има голям шанс да мине, а като споменаваме президента - това няма да е добре за него, защото ще остане без политически враг и хората ще спрат да го намират за полезен.

Този "независим" премиер ще е удобен и за ГЕРБ, и за БСП, защото той ще е на своеобразната първа политическа линия и ще обира негативите вместо тях. Ако стане гаф и той вече им е неудобен, лесно могат да си "измият ръцете" с него и да го сменят с друг подобен персонаж.

И все пак този вариант засега е малко вероятно хипотеза, макар и не невъзможна. Впрочем, това е мечтата на хиляди българи - да протестират срещу обединена БКП. Тоест срещу ГЕРБ-СДС-БСП.

Явна коалиция между ГЕРБ и ДПС - напълно възможно, това може би дори е най-възможният следизборен сценарий. За това свидетелстват много неща, най-явните от които са включването на турския президент Реджеп Ердоган на конференцията на ДПС , в която не се посвени да спомене неговия приятел Бойко, абсолютният им синхрон в Народното събрание и на местно ниво, както и липсата на каквото и да е политическо напрежение между двете партии. Те просто са от една порода. А и представете си колко автентично ще звучи от устата на Борисов, че ''антикомунистите'' са се обединили, за да спасят страната в тежката финансово-икономическа криза и от "лапите" на БСП.

ГЕРБ и ДПС си дават сметка, че остатъчното гражданско общество - предимно състоящо се от т.нар. жълтопаветници, но все пак и не само, ще настръхне и със сигурност ще трябва да управляват в условия на непрекъснати протести. От друга страна обаче, щом едно толкова вредно правителство на ГЕРБ и ОП оцеля през бурното лято на 2020 г., то с най-различни подлости и врътки и такова на ГЕРБ и ДПС може да оцелее. Освен това, те може да си свършат усвоителните дейности и за например 2 години и след това с "достойнство" да се оттеглят, "спасили" България от кризата.

В такъв коалиционен формат няма да има никакви сътресения в партиите и всички по хранителната верига ще останат доволни. Единственото, за което може да се скарат, е, разбира се, някое голямо парче комат хляб, тоест някоя община или обществена поръчка.

БСП и ДПС - че защо не?! Те имат традиция в съвместните управления на клета майка България. Освен това, подобно на казаното за отношенията между ГЕРБ и ДПС, между БСП и партията на агента от Държавна сигурност Сава - Ахмед Доган, няма осезаемо и непреодолимо напрежение. В името на усвояването всичко за тези хора е преодолимо. Пред избирателите винаги се намират оправдания, най-честото от които е, че е всичко е заради тяхното добруване, в името на България, с други думи.

А иначе и такава конфигурация на управление не би си правила илюзии, че ще усвоява съвсем на спокойствие. Пак ще има протести, но БСП и ДПС са доказали, че от това изобщо не им пука. Помним пълния мандат на Тройната коалиция, помним и кабинета Орешарски, който далеч не си отиде заради протестите.

Нова Тройна коалиция - ГЕРБ, БСП, ДПС, едва ли ще видим. Все пак не може съвсем всички да седнат на масата. Особено по официалния ред. Но ако това се случи, също ще е мечтан подарък за активните и смислени българи, които изразяват гражданската си позиция на улицата.

Тук някъде трябва да кажем, че обект на коментар са такива варианти, тъй като ако негативните прогнози за скок на заразените с коронавирус около изборите се сбъднат, и то планиран от правителството скок, е твърде вероятно избирателната активност да не е особено висока и това да обслужи именно споменатите три партии.

Освен това, за коалиционните нагласи на "Има такъв народ" и "Демократична България", които се предполага, че ще намерят място в следващия парламент, все още не може да се говори. Може би към края на настоящия месец ще има повече яснота и около техните потенциално възможни коалиционни управления..

В заключение и леко встрани от основната тема, "затегнете коланите" и избягвайте казионните медии, които особено активно ще ви облъчват с простатуквена пропаганда в следващия месец.

Прочети цялата публикация