БНР | 05.03.2021 11:03:37 | 103

Прокурорската колегия на ВСС ще обсъди искане на Кьовеши за допълнителна информация за прокурори


Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще обсъди на заседанието си следващата сряда писмо от европейския главен прокурор  Лаура Кьовеши, с което се изисква допълнителна информация за  българските кандидати за европейски делегирани прокурори. 

Това е първото официално потвърждение, че писмо с такова искане има.

В сряда от пресцентъра на Европейската прокуратура казаха за „Хоризонт“, че е била поискала допълнителна информация за част от българските кандидати за европейски делегирани прокурори. Оттам уточниха, че все още не е взето решение дали те да бъдат отхвърлени или не и че въпросът за тяхното назначаване се решава от Колегиума на Европейската прокуратура.

„Въпросът не стои на дневен ред тази седмица“, казаха от офиса на Лаура Кьовеши.

Според публикация на изданието „Юрактив“ забележки има към седем от десетте български магистрати. Те са свързани както с опита им, така и с мястото, което заемат в съдебната система.

След 48-часово дни мълчание от Прокурорската колегия разпространиха прессъобщение, за да  „внесат уточнения за процедурата за подбор на европейските делегирани прокурори“.

Едно от уточненията е, че писмената комуникация с Лаура Кьовеши е в съответствие с решение на Колегията на Европейската прокуратура. 

„В писмото се посочва, че високо е оценено навременното изпълнение на ангажиментите на Прокурорската колегия в процеса по подбор на европейски делегирани прокурори. Процедурата е в ход и все още не е приключила“, пише на финала на лаконичното прессъобщение.

Прочети цялата публикация