БНР | 05.03.2021 11:07:28 | 113

US сенатори: Корупция и политизирано правосъдие са предизвикателства пред отношенията ни с България


Двама влиятелни американски сенатори публикуваха позиция преди началото на предизборната кампания в България.

В изявлението  на председателя на Комисията по външна политика в Сената демократа Боб Менендес и на старши представителя на Републиканската партия Джим Риш се казва:

„Българското правителство и съдебната система трябва да защитават върховенството на закона и равнопоставеността на всички граждани, а не само на някои .Медиите трябва да имат свободата да публикуват истината, без да се страхуват от насилие и наказания“.

„Постоянната корупция, влошаването на медийната свобода, политизирането на правосъдието и други заплахи за върховенството на закона поставят сериозни предизвикателства пред двустранните американско-български отношения“, се подчертава в изявлението, което е публикувано на личната страница на Менендес.

Двамата сенатори припомнят, че макар да е член на НАТО и ЕС България е на последните места по медийна свобода, според „Репортери без граници“ и „Трансперънси интернешънъл“.

Менендес и Риш заявяват, че САЩ трябва да помагат на България да се справи с корупцията, да възстанови независимите медии и да подкрепя върховенството на закона.

Прочети цялата публикация