Fakti.bg | 05.03.2021 13:20:23 | 316

Калоян Велчев за ФАКТИ: Ако има още компромати срещу Борисов, подкрепата за ГЕРБ може да ерозира


Официално днес започна предизборната кампания за предстоящите парламентарни избори на 4 април. От днес до 2 април политическите партии и коалиции ще могат да агитират и да се обръщат към избиратели си. Още в началото на деня станахме свидетели и първите дебати на представители на различни политически формации.

За да говорим за започналата днес предизборна кампания, сценариите за развитие и обликът, който тя вероятно ще придобие, от ФАКТИ се свързахме с политолога Калоян Велчев. Разговора ни четете в следващите редове:

- Г-н Велчев, станахме свидетели на първите дебати - какво беше нивото им според Вас?

- Намираме се в самия старт на предизборната кампания и страстите тепърва ще се нажежават. Тонът и посланията в първите дебати не бяха изненадващи. Изненада е подборът на гости в студиата. Ако форматите за дебат ще са между първите партии, според социологията - както заявиха някои телевизии като bTV и БНТ, то в тях би следвало да участват "Има такъв народ" и "Демократична България", а не ВМРО, които към момента са седма политическа сила и са на границата за влизане в следващия парламент. Вместо това, ние виждаме системните сили, които могат да си позволят по-скъпа кампания и повече ефирно време. Оттам и целият дебат се структурира в комфортна посока, която в голяма степен предотвратява сблъсъка на различни гледни точки.

- Успяха ли политическите партии да разпишат достатъчно ясни програми до днешна дата, когато официално започват да агитират?

- Към момента формациите, които са предложили политически програми на своите избиратели са малко. Доколкото ми е известно, това са "Има такъв народ", БСП, ВМРО, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!". Програмите на тези формации бих окачествил като ясни, но пожелателни. Те не представляват комбинация от политики и мерки за постигане на посочените от формациите цели, а по-скоро позиционират политическите сили по основни теми като икономическото възстановяване след Covid, реформата на съдебната система и други. Все пак, посочените формации са си написали домашното и дават знак на избирателите какво може да се очаква от тях.

Тук обаче е важен въпросът дали в забързания свят, в който живеем някой има време да чете политическите програми на всички партии и да преценява по тях за коя политическа сила да гласува. Не ми се струва възможно и не съм убеден, че хората имат време, а и желание, да го правят. В този смисъл предизборните програми на партиите са продукт на отминал период на политическа кампания и със сигурност не са основния инструмент, чрез който партиите се представят на своите избиратели и се борят за техния вот. Модерните предизборни кампании залагат не толкова на идея, колкото на личност, която чрез интернет и телевизия достига до нас и се опитва да изгради връзка с нас, така че ние да започнем да се асоциираме с нея. В това отношение Слави Трифонов е много успешен, подобен е и подходът на Борисов. Други политически формации се опитват да изградят и ясна идейна физиономия. Например ВМРО претендира да олицетворява консервативно-патриотичните българи, а "Демократична България" - по-либералните и млади граждани.

- Каква очаквате да е предизборната кампания - честна агитация или по-скоро не?

- Предизборната кампания изглежда ще бъде поляризираща и силно емоционална. А бих добавил и много важна, защото социологическите проучвания ни показват, че много от хората все още не са решили за кого да гласуват и кампанията може да направи голяма разлика. Опасното при тази ситуация е, че една кампания, пълна със скандали, е по-вероятно да отблъсне колебаещите се избиратели, отколкото да ги стимулира да излязат до урните. Затова ми се струва, че политиците, които намерят баланса между острия тон и умерените послания, ще имат сериозен шанс да разширят подкрепата за своите формации.

- А ще продължат ли подмятанията между Президента и управляващите?

- Към днешна дата няма повод за прекратяване на огъня между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2. Дори ми се струва, че президентът насрочи изборите за 4 април с ясната идея, че предизборната кампания ще започне през март и той ще има шанса на националния ни празник от Шипка да зададе нейния тон. Ролята на Радев ще бъде ключова не само в хода на самата кампания, но още повече след изборите, когато започне сложния процес по съставяне на правителство. Именно там президентът може да се превърне във фактора за формиране на ново работещо мнозинство.

- Според Вас ще станем ли свидетели на определени политически събития във времето до 4 април?

- Очаква ни много динамичен месец, със сигурност ще се случат редица събития, които няма как да предвидим. Ако си представим хипотезата, че изтекат още компромати срещу Борисов обаче, подкрепата за ГЕРБ може да ерозира много по-сериозно отколкото проучванията в момента предполагат. А и всички политически сили ще бъдат по-силно стимулирани да изолират ГЕРБ от следващото управление. Подобна опасност не би имало, ако Борисов се беше оттеглил, каквито сигнали даваше през лятото.

- Каква ще бъде ролята на Covid в самата предизборна кампания?

- Когато говорим за ролята на пандемията на предстоящите избори, преди всичко става дума за това дали тя ще се отрази на избирателната активност. Наскоро имаше частични местни избори в няколко български общини и резултатите от там показаха, че хората не се притесняват толкова, а отчитат като важно да дадат гласа си и избирателната активност не беше по-ниска от обичайното. В крайна сметка има много по-рискови места от изборните урни. Със сигурност изборите в условия на пандемия ще бъдат изцяло ново събитие за всички нас и пандемията поставя някои проблеми пред вота като например какви противоепидемиологични мерки ще важат по времето на изборите. Също така, Covid няма как да не бъде ключов елемент в хода на самата кампания от гледна точка на това какви мерки планират да прилагат партиите за борба с пандемията, за ваксинация и за икономическото възстановяване след като Covid затихне.

- Макар че няма как да знаем - какъв очаквате да е резултатът от изборите?

- Ако някой можеше да каже отсега, нямаше да има смисъл от самите избори. Това, което изглежда ключово обаче, а често се пропуска да се каже, е че малките партии ще решат изхода на тези избори. Когато се опитват да ни представят цялата кампания като сблъсък между ГЕРБ и БСП, това е тотално погрешно. Макар и последните проучвания да дават по-сериозна преднина на ГЕРБ пред БСП, двете партии се намират в практически паритет на електорална подкрепа от месеци. В този смисъл кой ще управлява ще зависи от малките партии.

Глас за ВМРО ще е глас за излизане на ГЕРБ от изолацията, защото ако ВМРО влязат в парламента, ще има шанс, макар и малък, за нова коалиция между двете партии. Глас за "Изправи се! Мутри вън!" повишава шанса на БСП да съставят коалиция. "Демократична България" и "Има такъв народ", като сигурни участници в следващия парламент, ще бъдат незаобиколим фактор при формирането на коалиция и могат да изиграят важна роля за изолиране на ДПС от властта.

Прочети цялата публикация