OFFNews Политика | 15.09.2021 16:23:33 | 88

Какво отчете правителството, че е свършило за 4 месеца?


Премиерът Стефан Янев и министрите представиха отчет за дейността на служебното правителство.

Служебният социален министър Гълъб Донев обърна внимание на добавките от 50 лв. за пенсиите, които кабинетът продължи да изплаща и през юни, юли, август и септември. Като успех на правителството той изтъкна осигурените допълнителни 520 млн. лева, както и променения от 1 юли размер на социалната пенсия за старост - вече е 148 лева, а от 25 декември ще е 170 лева.

Той отбеляза и актуализацията на ДОО и изтъкна, че са осигурени допълнителни средства за гласуваните от депутатите промени:

"Осигурени са средства за новия размер на добавката към пенсиите от 120 лева. От 25 декември ще започне преизчислението на пенсиите с новия коефициент от 1,35. Всички пенсии ще бъдат увеличени. Минималната пенсия ще стане 370 лева. От 1 октомври се увеличава и майчинството за второ дете - става 650 лева."

Донев каза още, че от 2022 г. линията на бедност ще бъде 413 лв.

Нивото на безработицата към днешна дата е 4,2%. Такава безработица не е имало дори през 2008 - 2009 г. Приети са и 28-те регионални програми за заетост, като по тях се осигурява заетост на 2802 безработни, допълни той.

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков заяви, че министерството е осигурило условия за провеждането на честни избори на 11 юли, както и че е била създадена много добра организация, която позволи до голяма степен да се елиминира криминалния вот. Според него този вот десетилетия е съпътствал изборите и е позволил да се изкривява политическата картина у нас:

"Усилията ни доведоха до това да преодолеем до голяма степен този порочен пример. Не позволихме да се купуват и продават гласове." 

"Една операция беше 11 дни и предхождаше изборите на 11 юли. Припомням, че са проверени 5600 места, за които има информация, че се купуват и продават гласове. Проверени са 10 200 лица. МВР оказа положително влияе върху гражданите и сигналите за изборния процес бележат ръст. Получени са 1147 сигнала - 56% повече в сравнение с април. 777 от всички се отнасят за купуване на гласове, което отново е с 50% повече от предишните избори през април."

Образуваните досъдебни производства са 104, от които 91 са за престъпления, свързани с изборите, а останалите 13 са свързани с изборния процес. Ръстът е с малко над 50 на сто отново, сравнено с април. Най-много престъпления се забелязват на 10 юли, където са 20, а в деня на изборите са 8, съобщи още Рашков.

"Не приемаме упрека, че сме оказвали "тормоз" върху избиратели, предупреждавайки ги с протоколи. На изборите през април са съставени само 1663 протокола. Онзи, който не иска да има противодействие на криминалния вот, нека бъде честен и да се изправи пред цялата страна, за да го видим кой е. Има открити и иззети суми, които са за покупко-продажба на гласове - 100 000 лева, малко над 5000 евро, около 100 британски лири."

Той съобщи, че са направени кадрови промени в МВР, "като някои от тези промени са свързани с онова, което видя българският народ под едни колони на МС и с унизителното прикриване на фактите само допреди месец. Всеки видя как полицаи се отнасят към протестиращи, които изразяваха своето отношение срещу предишното правителство и главния прокурор Иван Гешев".

Рашков уточни, че не са само четирима, а много повече полицаите, упражнили насилие.

"Установи се, че по отношение на побоя на Димитър Кенаров е направено всичко възможно случаят на бъде прикрит до степен, че все едно не е отвеждан в столично РПУ", добави той.

Служебният министър по управление на европейските средства Атанас Пеканов коментира Плана за възстановяване, чието подобряване е негов основен приоритет:

"В него има 11 нови проекта, 8 нови реформи. Успяхме да отговорим на част от критиките и изискванията в енергетиката, които са доста строги. Беше намалено финансирането за София. Отпаднаха проекти, които са сериозно критикувани. Проведохме среща със службите на ЕК, там има разбиране, че в крайна сметка ситуацията тук е труда и нестабилна, но от друга страна продължават да се изисква поемането на ангажимент."

По отношение на "изкривяването", което се получава от факта, че София продължава да е част от Югозападния административен регион, той заяви, че трябва трансферът, който се получава от Европа, да се разпредели към останалите общини. 

За преброяването Пеканов призна, че в началото е имало проблеми, като апелира гражданите да се преброят и допълни, че сървърите са защитени. 

"Можем спокойно да уверим всички работници, фирми и здравни работници, че средствата за тях са налични до края на годината и няма да се правят импровизации ", заяви от своя страна финансовият министър Асен Василев.

Той съобщи, че министерството е засилило контрола си върху фирмите, които имат големи обществени поръчки:

"Започнаха да се събират повече пари в хазната, второ тримесечие има ръст от почти 10%, което е безпрецедентно след 1997 г."

Започнахме и други мерки за подкрепа - програмата за възстановяване на бизнесите с кредити без обезпечения. Има 385 кредита за 400 млн. лева - за малко над 2 месеца от програмата. Продължихме грантовото финансиране от програмата 60/40. Благодарение на структурните промени в Митници и НАП, ще влязат допълнителни над 2 млрд. лева в бюджета. Имаме и няколко инициативи с МРРБ за контрола в пътното строителство, съобщи още Василев. 

Икономическият министър Кирил Петков заяви, че част от резултатите са единствено възможни благодарение на общия труд. Той изтъкна, че са отчетени 10% нарастване на БВП, 4% нарастване на инвестициите, 8 % повишение на брутната добавена стойност и 20% увеличаване на износа за второто тримесечие.

Както знаете, скоро ще имаме и завод за електромобили с инвестиция за над 280 млн. лева в Ловеч. Благодаря на нашите търговски аташета, които успяха да предизвикат над 602 писма за намерение за инвестиции в България, акцентира той.

Икономическият министър съобщи още, че след срещата "Три морета" се водят се разговори с Гугъл и Амазон, които бяха гости.

"Подписахме стартъп стандарт за ЕС. Започнахме програма "Община без корупция" - над 12 общини са кандидатствали", допълни той. 

Петков коментира и взетите от министерството мерки за спиране на съмнителните сделки: 

"Спряхме правителствения проект в "София Тех Парк", където 190 млн. лева бяха засилени с неясна цел. Във ВМЗ-Сопот работихме с профсъюзите и с работниците. Оттеглих доверието към Управителния съвет и сега имаме добра обстановка за развитие на предприятието. В Българската агенция за инвестиции лимитирахме възможните застраховки до 5 млн. лева."

Той припомни и за язовирите, управлявани от ДКК и как от 416 само 10 са завършени. За ББР каза, че 8 компании са усвоили 1 млрд. лева, а 850 млн. лв. са били готови да се раздават:

"С наложения лимит парите са запазени за малкия и среден бизнес. Днес средният кредит е 200 хиляди евро. 65 млн. лв. са погасени от онези 8 кредита. Заплатите в ББР са намалени между 30 и 50%."

"Вярвам, че когато има честен отбор, може да се постигне много. Благодаря на всички! Заедно започнахме програмата и тя трябва да продължи", каза в обобщение Петков. 

Образователният министър Николай Денков твърди, че има съществен напредък във всяка една от областите, за които отговаря МОН. Той предложи да направи отчет ден по ден за напредъка на ведомството.

"Вместо да сумирам дейностите, искам да благодаря на екипа, с който успяхме да подготвим новата учебна година, така че тя да стартира по друг начин и да е максимално присъствена - при минимален риск за здравето", заяви Денков.

Прочети цялата публикация