Fakti.bg | 10.10.2021 13:53:10 | 70

Тайван: Няма да отстъпим


Тайванската президентка Цай Ингвен заяви, че Тайпе няма да отстъпи пред натиска на Китай и ще продължи демократичния си начин на живот, предаде БНР, цитирайки Би Би Си. „Колкото по-големи са постиженията ни, толкова по-голям ще бъде натискът от страна на Китай“, обяви тя.

Речта на Цай Ингвен в Националния ден на Тайван, който се отбелязва днес, идва след като китайският президент Си Цзинпин обеща „пълно обединение“. Тайван смята себе си за суверенна държава, докато Китай го вижда като отцепническа провинция. Пекин по-рано не е изключвал възможността за използване на сила за постигане на обединение. Цай повтори предложението си за преговори с китайските лидери на равна нога – предложение, което Пекин, която я определя като „сепаратист“, засега отхвърля.

В събота Си Цзинпин заяви, че обединението трябва да бъде постигнато по мирен път, но предупреди, че китайският народ има „славна традиция“ на противопоставяне на сепаратизма. Китай и Тайван се разделят по време на гражданска война през 40-те години на миналия век, но Пекин настоява, че в един момент ще си върне острова, ако е нужно с използване на сила. Тайван има собствена конституция, демократично избрани лидери и около 300 000 активни войници във въоръжените си сили. Страната се признава от съвсем малко държави, за сметка на Китай. САЩ нямат официални връзки с Тайпе, но имат закон, с който подпомагат защитата на острова.

Прочети цялата публикация