Fakti.bg | 13.10.2021 19:15:33 | 61

Путин: “Северен поток 2” може да намали напрежението на европейския газов пазар


"Поскъпването на газа в Европа е следствие от дефицита на електроенергия", заяви руският президент Владимир Путин пред участниците в международния форум “Руска енергийна седмица”, чийто домакин е Москва.

В същото време Путин увери, че Русия е готова да увеличи доставките на синьо гориво на европейския пазар.

Сред предпоставките за настоящата криза в Европа президентът Путин посочи увеличението на дела на енергията от възобновяеми източници и отказът от дългосрочните договори за доставка на газ в полза на спот пазара:

"През цялото последно десетилетие, стъпка по стъпка, в европейската енергетиката се залагаха системни дефекти. Именно те доведоха до мащабната криза на европейския пазар. Ще припомня, че когато водеща роля играеха атомната и газовата генерация, нямаше подобни кризи".

Президентът подчерта също, че Русия спазва договорите за доставка на газ в Европа и има готовност да увеличи количествата, ако европейските страни пожелаят.

"Заедно с европейските компании, нашите партньори и приятели, реализираме големи инфраструктурни проекти. Задачата на "Турски поток", "Балкански поток", "Северен поток 1" и "Северен поток 2" е за години напред да осигурят устойчивост и предсказуемост на доставките на такива количества газ, каквито са необходими на европейските страни", допълни още Путин.

Путин прогнозира, че въвеждането в експлоатация на газопровода “Северен поток 2” може да намали напрежението на европейския пазар, но същевременно подчерта, че проектът се сблъсква с административни пречки.

По думите му Русия е готова да съхрани и дори увеличи транзита на газ през Украйна след 2024г., когато изтича настоящият договор между Москва и Киев, в зависимост от нивата на потребление в Европа.

Прочети цялата публикация