БНР | 24.10.2021 05:38:47 | 65

Нов демонстрационен център показва трудностите в ежедневието на „малките хора“


Нов демонстрационен център ще показва трудностите, които срещат в ежедневието си „малките хора“. Уголемени макети ще поставят посетителите в ситуации, нетипични за тях. В навечерието на Световния ден за информираност по въпросите за малките хора.

Новата зала за демонстрации е част от вече съществуващия Център по въпросите на малките хора в София. Тя ще отвори за посетители в понеделник. Уголемени макети на тролейбус, маса, стол, гише и банкомат, са само част от изненадите, които очакват посетителите, казва Светослав Чернев от организацията „Малки български хора“.

„Хората с обикновен ръст ще станат малки и ще видят как де факто се справят малките хора в средата, в която живеят. Проблемите с достъпността на транспорта, достъпността на обществените места по кафенетата и по банките“.

Центърът съществува от 2018 година. Той все още е незавършен. Сградата вече има и нов асансьор, а от общината се очаква да освежи фасадата. Ремонтите се правят с пари по Европейски проекти и с дарения от добри хора. Като Огнян Димов, който идва тук за да помага с ръцете си и да майстори вече няколко години“:

„Като видях какъв ентусиазъм се хвърля още в началото като правиха двора, като почистваха. Първите неща те ме запалиха, то отвътре ти идва, или го имаш или го нямаш".

Всеки етаж е с отделна идея. На първия е най-новата зала за демонстрации. Следват етажът за рехабилитация и този, на който отсядат хора от страната. Най-често идват в София на прегледи и съчетават идването си с посещение на Центъра.

Най-голяма нужда има от човечност, казва Светослав:

„Понякога е нужно някой да ти протегне една приятелска ръка, да те изчака, а не да бърза да те сгази. Трябва да сложим някъде там чертата и да кажем, трябва да променим всичко, всичко, което тръгва от нас“.

Прочети цялата публикация