Fakti.bg | 10.11.2021 08:23:36 | 246

Асен Йорданов пред ФАКТИ: Ако беше приет Закон за лустрацията, България нямаше да е в това състояние


32 години след 10 ноември 1989 година България е много променена, но в същото време, изхождайки от тази промяна, Родината ни е пропуснала много повече шансове да бъде нормална демократична държава, отколкото е променена. И днес, ако чуете разни преструващи се на антикомунисти и демократи да си честитят "докарването от тяхна страна на демокрацията", имайте предвид, че с ролята им на подлизурковци във времето след 1989 те са били гаранта в България никога да не усетим истински либералната демокрация във всичките ѝ проявления.

32 години по-късно България не може да празнува, защото демокрацията у нас е фасадна, а икономическата и политическата власт е в ръцете на онези, които я държаха и преди 10.11.1989 година - дали пряко, дали чрез техни наследници.

За да поговорим за тази неприятна актуална реалност, връщайки се и назад, но обсъждайки и текущата ситуация, от ФАКТИ потърсихме основателя и главен редактор на сайта за разследваща журналистика Биволъ - Aсен Йорданов, който се съгласи да даде интервю за медията ни.

С категоричност можем да кажем, че Биволъ е една от малкото независими медии в България и заедно с Bird.bg са единствените, които правят качествена и независима разследваща журналистика с насоченост към престъпленията на различните български власти и олигарси.

Благодарение именно на Асен Йорданов и екипа на Биволъ, който в годините разкри невероятни злоупотреби с публични средства и ужасни корупционни и други зависимости в публичните институции на страната ни, кочинката на мафията, която дирижира процесите в България, бе малко поразтърсена. Засега обаче, въпреки "подадения голов пас" от свободната разследваща журналистика, българското гражданско общество не намира сили да унищожи мутро-ченгеджийското задкулисие и след това да построи една демократична и преуспяваща България.

Интервюто ни с Асен Йорданов четете в следващите редове. И не се отказвайте по средата, дори да Ви се стори дълго, защото тези неща посредством нито една телевизия няма да стигнат до Вас.

- Г-н Йорданов, 32 години след 10 ноември, може ли да се заяви, че комунистическата Държавна сигурност продължава абсолютно да контролира основните процеси в страната?

- 32 години след 10 ноември за съжаление ние не живеем в автентична демокрация. България се намира в едно странно състояние на посткомунистическо общество, което не е построено върху пазарния принцип, в него няма върховенство на закона, за съжаление, и няма всеобща справедливост. Това са основните причини младите хора в България да не могат да видят тук своето бъдеще, страната да изпада във все по-дълбока и все по-необратима демографска, икономическа и социална криза, обществените ресурси да продължават да бъдат разграбвани и т.нар. политическа класа, която се е превърнала в една плутократична класа, да продължава да се върти на сцената на политическия театър с един и същи играчи и лица, сменящи само своите маски и дрехи. А все пак за новите лица, които се появяват на тази политическа сцена, задължително условие е да са неизменно контролирани и ръководени от задкулисие, което е едно и също.

Това задкулисие е съставено от номенклатурни структури на бившата комунистическа партия и комунистическата Държавна сигурност, които чрез неограничената си политическа власт и подставени лица успяха да овладеят всички ресурси и структури в България - политическата, финансовата и икономическата система на страната.

Ако си направим равносметка след 32 години, можем да кажем, че живеем в една обезкървена държава, с една все по-затстаряваща и нежизнена нация, с едно изтичащ навън огромен умствен ресурс и потенциал от млади хора, без перспектива в България да се установи свобода на словото и една истински честна и некорумпирана съдебна система. Това се случи точно защото въпросното задкулисие, което управлява страната чрез своите марионетки и което контролира абсолютно всички парламентарно представени политически партии, няма интерес от това в страната да има истинска демокрация, да има истинска пазарна икономика, да има власт, която наистина да работи изцяло в обществен интерес и да не си позволява разграбване на обществения ресурс чрез корупционни схеми.

- Някъде в народопсихологията ни ли се крие това, че не успяваме да излезем от тази мъртва хватка на злокобната Държавна сигурност, която можем да кажем, че сега е една добре организирана мрежа от субекти, която във времето се е и възпроизвела?

- Ще започна от последното, което споменахте във въпроса. Да, те се възпроизвеждат чрез свои наследници, чрез свои млади протежета. Още повече, те не присъстват физически във властта, но контролират процесите, все още са доста жизнени и могат да го правят. Един по един си отиват, но техните наследници остават. Един типичен млад наследник на тези структури на зловещата комунистическа Държавна сигурност е Делян Пеевски, който има огромно влияние в страната. Ахмед Доган също, но той остаря, пенсионираха го.

Конкретно на въпроса ви. Нашата народопсихология е продукт и на историческата ни съдба като народ и фактически тази народопсихология в момента определя нашето сегашно състояние. Ние като народ, като нация сме преминали през две от най-апокалиптичните вълни в историята на човечеството, и то в най-тежкия им и продължителен вариант. Османското владичество и след това комунизмът.

Османското владичество е изтрило цялата история на България, всички достижения на българската цивилизация, и то е продължило цели 500 години. Било е заличено съзнанието за народ.

След написването на "История славянобългарска" имаме едни 150 години, в които с огромно закъснение след развитите европейски нации наново започва да се създава едно ново национално съзнание, което започва да развива наново своята свяст и точно тогава се случват жестоки национални катастрофи, жестоко разпокъсване на нацията. Още преди да сме излезли от тези национални катастрофи следва комунизмът, който поразява започналата да се развива българска национална свяст и съзнание в духовен мащаб. Това е най-тежката щета от комунизма, тъй като той зачерква цялата ценностна система - че ти си българин, че си православен християнин, че спазваш християнските добродетели. Всичко това се зачерква, обявява се за грях и се налага по демоничен начин комунистическата ценностна система - за диктатурата на пролетариата, за това, че богатият е враг, че той трябва да бъде унищожен, че неговият имот трябва да иззет, че всеки, който е срещу комунистическата диктатура е враг на държавата си и нацията си и трябва да бъде преследван, затворен, убит. Нямаш право да изразяваш свободно своето мнение, трябва да повтаряш до припадък постулатите на партията и нейните дивизи. Нямаш право да имаш Бог - твоите богове са Димитър Благоев, Карл Маркс, Георги Димитров, Ленин и ръководителите на партията.

Това е тежко поражение в демографски, в културен и в духовен план. И особено след този апокалипсис, фактът, че ние по някакъв начин мърдаме, че сме живи, че мислим, че имаме искричка на съзнание, че може би имаме някаква мисия и смисъл да ни има - това е постижение и чудо.

А към всичко това ще прибавя и 32 години посткомунизъм. Вампирясал посткомунизъм, в който бившата комунистическа каста се трансформира и се превърна в едно задкулисие, което създаде една престъпна и чудовищна мафиотска система, която вече по най-безцеремонния, арогантен и брутален начин започна да ограбва ресурсите на страната и да превръща цялото население на България в крепостни селяни, които да обслужват тази каста на червената олигархия.

Много изстрадал народ сме и дори това, че ние двамата си говорим за тези неща, пука ни, опитваме се да се съпротивляваме и си позволяваме да вярваме в илюзията, че доброто ще победи, е чудо. Да вярваме в нея е единствената ни възможност да се чувстваме живи и да има някакъв смисъл от това, че съществуваме.

- Какво е обяснението Ви за това, че правителството на ОДС начело с Иван Костов, когато имаше абсолютно мнозинство в Парламента със 138 депутати, не проведе лустрация, с която да започне истинската промяна в България?

- Ако беше приет Закон за лустрацията, както се прие в Чехия, в Източна Германия и други страни от бившия Източен блок, нещата в България сега изобщо нямаше да са в това състояние. Нямаше да бъде възможно последвалото чудовищно разграбване на българската икономика.

Това, че правителството на Иван Костов и лично той прокламира тезата, че лустрация не трябва да има, защото към 1997 година тя вече била закъсняла, беше първото много сериозно разочарование за демократично мислещата общност, защото тя се надяваше, че действително ще има истинска промяна в обществено-политическия живот и управлението на страната. Костов трябва да даде отговор по този въпрос, но смислен и логичен отговор за неосъществената лустрация няма. Водещата статия на Иван Костов във вестник "Демокрация", че лустрацията е закъсняла, ще остане в историята като един мрачен пример за това как по един много безотговорен начин беше пропилян шансът истинската демокрация в България да победи.

След това се случиха и други неща, които показаха, че намеренията на правителството на ОДС не са точно такива, каквито очакваха хората. Ще спомена две неща, които са знакови и определящи и във времето те дадоха своите плодове.

Едното е продажбата на "Нефтохим Бургас" - най-голямото мултифункционално нефтохимическо предприятие в Източна Европа, на руската фирма "Лукойл", която директно експортираше руско влияние. Чрез стъпването си в България и монополизирането на българския енергиен сектор, фирмата "Лукойл" започна да упражнява огромно политическо и медийно влияние, а с това и влияние над българското общество. Някои от хората ще си спомнят, че големите вестници в България - отляво или отдясно на главата си имаха емблемата на "Лукойл", защото фирмата беше основният спонсор на големите медии в България и всичко, което трябваше да се пропагандира и бъде като медийна концепция на тези издания се контролираше от "Лукойл". Влиянието на тази фирма продължи и след идването на Симеон Втори на власт, когато се започна целенасоченото изграждане на образа на Бойко Борисов като новия меси. Всички вестници на "Лукойл" отделяха специално внимание на това нещо.

Друг важен факт е, че заедно с приватизацията на химическия комбинат, на рафинерията, се приватизираха и огромни земи, които влизаха в неговия ареал. Резултат от тази огромна приватизация на тези земи е и сегашният Догансарай, защото полуостров Чукалята, където се намира Догансарай, беше приватизиран от "Лукойл" тогава, по времето на Иван Костов, който се явява човекът, който даде тази държавна собственост на руската компания, а после Валентин Златев продаде въпросния терен на фирма от обръчите на Ахмед Доган. След това с пари от КТБ, които никога не бяха върнати, беше построен Догансарай, който се превърна в еманация на беззаконието в България и бе като етикет на избухналите през 2020 година граждански протести.

Документирано е, че имаше фирми от Америка и Близкия изток, които даваха до 6 млрд. долара като цена за "Нефтохим Бургас", но тя беше подарена на руснаците, чрез което руското държавно влияние в България стана непреодолим фактор.

Второто нещо, което ще спомена, е това, че именно правителство на Костов създаде и издигна до най-високите етажи на властта двама души - Христо Бисеров и Йордан Цонев. Показателно е, че когато все пак се усетиха и ги отстраниха от СДС, и двамата намериха убежище в ДПС, разбира се, в ченгеджийската партия, където намират убежище всички дискредитирани или отхвърлени след свои огромни политически или корупционни издънки кадри. Както и Пеевски след НДСВ намери пристан в партията на Доган.

Лансирането на политик като Йордан Цонев от страна Иван Костов издава дълбоката свързаност и взаимозависимост на тези мрачни структури от задкулисието и бившата ДС с всички политически сили, които са управлявали България. А тези структури дълбоко, генетически са свързани с Русия още от комунизма и връзките с руските служби никога не са прекъсвали.

- Стигаме до наши дни. Как приемате това, че Румен Радев масово е провъзгласяван за борец срещу мафията, но реалността показва, че е заобиколен от ченгета от комунистическата Държавна сигурност? Самият председател на така наречения му Стратегически съвет - Александър Маринов, също е с принадлежност към мракобесната ДС.

- Фактът, че в инициативния комитет, който издигна кандидатурата на Радев за втори мандат, гъмжи от бивши агенти на Държавна сигурност и всякаква подобна клика, е много показателен. Второ, съветниците около Румен Радев в огромната си част също са бивши агенти на ДС, а може би и настоящи, защото някои от бившите ги водят настоящи. Това е така, защото в сега съществуващия Закон за досиетата е записано да не могат да излизат наяве активните агенти. Има много министри във всички правителства, които са агенти и са били агенти на Държавна сигурност, но техните досиета не излизат в Комисията по досиетата заради тази особеност в закона. Няма да издавам имена, но става въпрос за знакови фигури.

Другият факт е, че когато Радев стана президент, много силно се говореше и това беше факт, а именно, че той е съветван от приближения на Путин ген. Решетников. Предизборната пропаганда на Радев е била контролирана от него, така че връзките с руските служби и структури са много явни и очевадни.

Когато стана президент, Румен Радев продължи политиката на предшественика му Росен Плевнелиев, който беше кадър на ГЕРБ, издигнат от Борисов, и обслужваше интересите на статуквото и задкулисието. Радев, точно като Плевнелиев, отказа официално да предостави стенограмите за фалита на КТБ, с чиито пари бе построен Догансарай. С пари от същата банка Пеевски изкупи всички медии, с пари от нея бяха приватизирани Булгартабак и телекомуникационната компания БТК.

Това действие на Румен Радев даде ясен знак, че той не е автентичен носител на каквато и да е промяна. Биволъ заведе дела срещу него и с това бяхме първите, които влязоха в сблъсък с него в качеството му на президент. Осъдихме го, и то два пъти, за да бъде принуден да изкара стенограмите за фалита на КТБ и да се види, че цялата тогавашна политическа клика е била в съгласие за това банката КТБ да бъде изкуствено фалирана, следите да бъдат заличени и парите да бъдат откраднати. Чудовищно престъпление, за което нито Цацаров, нито Гешев сe сезира както трябва и няма никой подведен под отговорност. И това нещо Румен Радев го покриваше.

Оттам нататък действията на Радев могат да бъдат обобщени като никакви. Във всички тези години Биволъ водеше кървава битка за разкриване на истината около скритите собственостти на Пеевски, около неговите офшорни дружества, водехме битка и за разкриване на чудовищните злоупотреби с европейски фондове, в които разкрихме "Апартаментгейт", в които разкрихме къщите за гости. Преди това разкрихме записите на "Двете каки", които показаха страшната корупция и зависимости в съдебната система. По нито един от тези изброени въпроси Румен Радев не взе отношение.

А в крайна сметка, дори след изобличаването на Гешев преди избора му, Радев го нямаше никакъв в протестите срещу избирането му за главен прокурор. Нямаше го в защита на свободата на словото, когато Биволъ беше репресиран посредством всякакви прокурорски проверки, следствия, разпити и ревизии. Тези неща и до ден днешен не са спрели, но него продължава да го няма.

С излизането на снимките от спалнята на Борисов, което си беше активно предприятие, и то нескопосано направено, без с това да казвам, че няма или има пачки, кюлчета и т.н., което прокуратурата така и не провери, изкараха от кожата Борисов и той заподозря Радев като главен виновник за този шпионаж, който е бил упражнен върху него. Според мен Борисов нарочно беше изкаран извън нерви, като това беше причината той да индикира Гешев, който придоби смелост и по най-безцеремонния начин обискира президентството. Когато това се случи, а то бе абсолютно недопустим акт от страна на главния прокурор, който си личеше, че е политически мотивиран, Румен Радев видя опасност за себе си. А демократично мислещите хора видяха сериозна заплаха за демокрацията в страната, защото това беше знак за преврат и налагане на прокурорска диктатура, и протестите съвсем логично и правилно "избухнаха изведнъж".

Ако Гешев не беше атакувал Радев по този начин, президентът никога нямаше да излезе от президентството и изведнъж да се качи на гребена на вълната на гражданските протести с вдигнат юмрук. Той не го направи толкова години подред, Той, Радев лично подписа указа за назначаването на Иван Гешев като главен прокурор, а достатъчно компетентни специалисти заявиха, че президентът е могъл да не подписва този указ. Румен Радев и в това съдейства на задкулисието и днес той е новият избраник на задкулисието.

- А как си обяснявате неуспеха на миналогодишните протести?

- За съжаление тази вълна (б.р. и тази вълна) на абсолютно справедлив народен гняв беше маргинализирана и овладяна от същите тези тъмни структури на задкулисието и политическото инженерство. Целта беше тази гневна вълна да бъде преобразувана в удобни и контролирани "партии на промяната" и тези "партии на промяната" да се явят като носители на промяна със старите лица, старите политически инженери, за да бъде изчегъртана ГЕРБ от властта. Идеята обаче е на тяхно място да бъдат сложени "старите вампири" и "червените демони" от предишното управление на БСП и ДПС, свързани с руското разузнаване и с руските хибридни структури и пропаганда. Това не е никаква промяна, това е нова чудовищна подмяна, чиито тежки резултати, ако българите не го разберат навреме, ще понасяме още много, много години напред.

- "Продължаваме промяната" ли визирате с "контролирани партии на промяната"?

- Не само. Преди да се появи "Продължаваме промяната", се появи формацията "Изправи се! Мутри вън!", оглавявана от Мая Манолова. А тя е политик, на когото целият политически бекграунд е бил в обслужване на статуквото. Аз никога няма да забравя как Мая Манолова беше един от основните трубадури в защита на Пеевски като шеф на ДАНС. Навсякъде се изказваше и в подкрепа на правителството на Орешарски. И после изведнъж излезе и каза, че си посипва главата с пепел, че е нова и чиста и че трябва да ѝ вярваме. Кога е трябвало да повярва народът на един политик, който си обръща позицията на 180 градуса и който може непрекъснато мимикрира? На такива сме се нагледали много. Например Тома Биков и Антон Тодоров от едни от главните критици на управлението на ГЕРБ станаха трубадури на тази партия. Или Красимир Каракачанов и ВМРО, които минаха през всякакви безпринципни коалиции - от земеделци до Бареков, после партията на Ковачки, после ГЕРБ, и всичко това само и само по някакъв начин да бъдат във властта.

- А какво бихте казали за партия "Има такъв народ", която бе част от последните два Парламента?

- Ще започна от това, че тя не беше на протестите. Самият Слави Трифонов и неговият екип през годините винаги са имали позиция и като цяло тя е била принципна. Защитавали са много обществени каузи. Лично за Биволъ предаването на Слави Трифонов бе единственото, което ни даваше трибуна в най-тежките години на репресия срещу медията и лично срещу мен.

Преминавайки към по-скорошните дни, няма как да не отбележа, че издигането за министър-председател на един абсолютно дискредитиран министър от времето на НДСВ, свързан със структурите на бившата Държавна сигурност - Николай Василев, беше много тежка и фатална грешка. Той е един от наследниците на офицер от разузнаването, който е служил на комунистическия режим. Вадиш този човек от нафталина, от гардероба на политическото безвремие и го предлагаш за премиер с претенцията, че той ще донесе промяна... Няма как да стане, той няма да донесе промяна, защото е ясно той каква политика е водил и на чий Господ е служил. След това грешките при ИТН рецидивираха и доведоха до провала на последния Парламент да не може да се състави абсолютно никакво правителство.

- Няма как да подминем и "Демократична България", които винаги са се изтъквали като най-автентичните борци за справедливост.

- "Демократична България", когато все още бе Реформаторски блок, влезе в коалиция с второто правителство на ГЕРБ. Преди това лично Христо Иванов бе казвал, че това не е възможно, не би станало при никакви обстоятелства, като самият той не би влязъл в коалиция с ГЕРБ. Това беше 2013 година (б.р. по-късно Христо Иванов стана министър на правосъдието в "Борисов 2"). Осъществяването на въпросната коалиция бе оправдано с исторически компромис, който трябва да се направи, за да се промени съдебната власт, начинът, по който действа Висшият съдебен съвет и начинът, по който се избира главният прокурор. Това, че Реформаторският блок влезе в тази коалиция, даде легитимност на това правителство. А когато Биволъ започва да изнася записите с "Двете каки", които разкриха чудовищните обвързаности и корупционни схеми в прокуратурата, съдебната и изпълнителната власт, именно представителите на Реформаторския блок свикаха пресконференция и заявиха позиция, че "едни тъмни структури се опитват да дискредитират и свалят правителството и да дискредитират главния прокурор". И че "тези тъмни структури, които изнасят тези записи, извършват антидържавна и антиправителствена дейност, и че "Биволъ, изнасяйки тези записи, фактически подрива устоите на българската държава". Те заявиха още, че "изцяло имат доверие на главния прокурор и му гласуват пълен кредит на доверие в тази мръсна кампания срещу него". Аз понесох това нещо много тежко, защото тогава хората, които би трябвало да ни подкрепят, не само ни подкрепиха, но и ни обявиха за врагове на държавата и застанаха зад главния прокурор. После коригираха мнението си. Когато обаче претендираш за доверието на хората, подобни грешки, подобни грехове никога не могат да бъдат заличени.

Но не мога да не спомена и друго нещо. "Демократична България" е единствената политическа сила, която ми е предлагала да оглавя тяхна депутатска листа и с това е показала, че по някакъв начин оценява това, което правим от Биволъ и това, което правя аз лично. Аз отказах това предложение, защото залогът беше Биволъ да бъде жертван, за да стана депутат. Избрах трудния път, предпочитайки да не влизам в Народното събрание, за да запазя медията като една свободна и независима трибуна. В същото време съм дал съгласието си Вилдан Байрямова от Биволъ да бъде издигната за кандидат-депутат от "Демократична България" в Кърджали. Сега пак ще бъде и чест прави на Христо Иванов, че ми се обади да попита дали аз съм съгласен с това.

- Да се върнем на скептицизма Ви по отношение на "Продължаваме промяната". На какво се дължи той?

- Дължи се на това, че носител на мандата е една бургаска партия (б.р. Средна европейска класа), за която от "Продължаваме промяната" казаха, че ще я използват само технически, тъй като те нямат възможност да си направят партия. Генезисът на тази бургаска партия води точно до бившите структури на Държавна сигурност. Тя беше създадена, за да бъде и е патерица на властта в регионален мащаб. Поддържала е всички управляващи преди това. Основно ГЕРБ, но преди това и БСП, когато кмет на Бургас бе Йоан Костадинов.

Те имаха участие и на национално ниво. Покрай партията на Валери Симеонов - НФСБ, която също има бургаски генезис, СЕК, бидейки част от малката коалиция с НФСБ, ВМРО, Атака, управляваше заедно с ГЕРБ. Е, как може ти да бъдеш промяна и да кажеш, че си срещу това управление, след като ти си управлявал?!

Изявленията на Кирил Петков и хората около него, че използват въпросната партия само технически, за да имат мандат, не отговарят на истината, защото лидерът на тази партия в момента е водач на листата на "Продължaваме промяната" в Бургас (б.р. става въпрос за Константин Бачийски). Същият човек, когато Румен Радев бе в Бургас, той му стоя от дясната страна. Тази партия се води собственост на един местен олигарх - Георги Манев, и точно тя е избрана да се ползва за коалиционен партньор на "Продължаваме промяната"? Каква промяна? Това ли е промяната? Доскоро управлявали с ГЕРБ и днес се зоват носители на промяна... Това е голяма измама. Тези хора по никакъв начин не са автентични.

Освен това, Кирил Петков не го познавам, но нещо друго ми направи впечатление. Той каза, че е финансирал спасителната операция за издирването на алпиниста Боян Петров. След него излезе жената на Боян Петров и каза, че това е лъжа и че държавата е дала парите за въпросната спасителна операция.

- Вярвате ли, че е възможно в България да се появи политически субект, който да не е под опеката на мрежите на Държавна сигурност?

- Вярвам, но това може да стане при едно условие. А именно само ако имаме радикална промяна на избирателната система, т.е. бъде приложена точката от референдума за въвеждане на електронно дистанционно гласуване - нещо, което трябваше да да се случи още през 2019 година. Референдумът беше ратифициран от Народното събрание, по времето на второто правителство на Борисов, и беше казано, че до 2019 година той трябва да влезе в сила. Това нещо не се изпълни, защото нито една от партиите на статуквото няма интерес да бъде въведено електронно дистанционно гласуване, тъй като ще се развали цялата схема на плутократичното овладяване на властта в България.

Но ако ние дадем възможност на българската общност в чужбина, която е мислеща, изключително жизнена, интелигентна, не е подвластна на пропагандата в България, не е зависима от никакви политически или икономически интереси, да бъде част от изборния процес посредством таблетите, телефоните или от компютрите, тогава ще има условия за представителство във висшата законодателна институция на държавата от автентичен политически субект.

Тоталният контрол върху изборната система, който в момента се упражнява дори и чрез машините, вече няма да може да действа, ако бъде въведено електронно дистанционно гласуване. Ще имаме и драстично увеличение на избирателната активност и тогава ще има условия да се появи автентична политическа сила.

Цинизъм е, че един референдум, който е резултат на пряката демокрация в България, който би трябвало да е с приоритет пред всякакви други актове, не е влязъл в сила и правят всичко възможно той да бъде маргинализиран и да не го въведат. Това демокрация ли е? Плутокрацията си присвоява правото да отнеме властта на суверена, който дава правото на власт. Рано или късно референдумът от 2016 трябва да влезе в сила.

- Говорихме за зловредното влияние на Русия в България. Споделям напълно, че такова е налице от много години. Но още през 90-те години някак си Западът, днешните ни партньори, с лека ръка, с охота може би дори приемат възможността да си сътрудничат с комунистическата и ченгеджийската номенклатура. Като че ли при тях не се забелязва хигиена, а съобразяване с това кой е най-одобряван от българското население?

- То в грамите на УикиЛийкс го пише. "Ние го знаем какъв е Борисов, знаем какво е правил, какво представлява, но тъй като той е силният на деня трябва да се съобразяваме с него". По същия начин стоят нещата с всеки следващ, който по някакъв е издигнат като силен на деня. Но не са американците тези, които промотират и издигат силните на деня в България. Прави го нашето родно задкулисие, което не е внесено от никъде.

Тогава ще попитам така, защо Западът се съгласява да си сътрудничи с това задкулисие?

- Съгласява се, защото си гледа своя интерес. Ние трябва да се избавим от илюзията, че някой друг има по-голям интерес от нас България да бъде процъфтяваща и просперираща държава. Кой го интересува дали България ще е процъфтяваща и просперираща? Колкото вас ви интересува дали Уганда ще е процъфтяваща и просперираща държава, толкова и Запада го интересува дали България ще е процъфтяваща и просперираща държава. Тях ги интересува България дотолкова, доколкото ситуацията у нас може да отговаря и обслужва техните глобални или национални интереси. И тъй като задкулисието управлява България, държи в желязна хватка абсолютно целия обществено-икономически и политически живот, те работят с него, ок са с него, тъй като някои от тях имат и пряка полза. Някои може да имат корупционен интерес от работата с тези структури в България, защото България е една златна кокошка за корупция. В страни като Нидерландия, Белгия или Франция например, които също като нас получават от общите европейски средства, не можеш да получиш кешбек. В България обаче може и това е уникална възможност някой да си напълни гушата.

Те няма да дойдат тук да оправят българската политика и да внесат депутати и министри. Не ги интересува това. Тях ги интересува едно - този, който е на власт в България, да им се подчини за това, което те изискват от него. А целта на тези от българска страна е международно признание и достъп до парите, които идват от Европейския съюз, тъй като те са основният приход на България, понеже нямаме икономика. Затова се правят мили очи.

А САЩ имат глобални интереси в България и техните глобални интереси много малко кореспондират с нашите вътрешни проблеми. Но не можем да не отчетем факта, че резолюцията по глобалния закон "Магнитски" дойде именно от Съединените американски щати. Тази резолюция изигра огромна роля във вътрешните работи на България. Това, че лицето Пеевски e eтикиран като абсолютно неприемлив за световната демократична общност, е достатъчен факт много процеси в България да се променят. А Магнитски се дължи основно и на усилията на Биволъ за разкриване на цялата чудовищна, корупционна и престъпна схема, по която се управлява държавата.

- Съвсем леко встрани от всичко това, за което говорихме досега, е последният ми въпрос. След като ГЕРБ изпадна от изпълнителната власт и след като Пеевски уж се оттегли от медийния сектор, забелязвате ли нещо да се променя в българската медийна среда в положителна насока или дори става по-лошо отпреди?

- Медиите, които са подчинени на Делян Пеевски си следват линията от времето, когато ГЕРБ и Пеевски управляваха. Там нещата са неизменни, пропагандната директива е зададена и се следва безотказно. Забелязвам обаче, че медии, които минаваха за сравнително независими във времето, започнаха много активно и целенасочено да промотират новата вяра, която е Румен Радев, личностите и партиите около него. Свидетели сме на нова целенасочена пропаганда, която не обслужва ГЕРБ, а "новата промяна". Само че това нещо е свързано с промотиране на лица и структури, които изпълзяват от по-близкото или от по-далечното минало на дискредитираните управления в България.

Забелязвам и една автоцензура - журналистите в определени медии не могат да изразяват свободно мнението си, а трябва да изповядват новата концепция. А тя е, че единствената алтернатива е Радев и неговата нова президентска партия, на която всички трябва да се поклонят.

Забелязвам и още нещо. Повечето от тези медии са финансирани от фондация "Америка за България", от която Биволъ не сме взели нито цент. Тя обаче дава милиони на медии, които минават за свободни, и в момента капсулира това медийно пространство и промотира по менторски тези медии, заедно с тяхната нова концепция, като едва ли не водещата вълна, която ще набележи бъдещето на страната. Биволъ отново е извън това и е неудобен, защото само Биволъ смее да каже истината такава, каквато е. За това на новата вяра, на новата политическа концепция Биволъ ще бъде неудобен. Отново. Но мен това не ме плаши, защото съм минавал през всякакви политически превратности и винаги съм бил неудобен. Още по времето на Жан Виденов, след това по времето на ОДС, след това по времето на НДСВ, след това по времето на Тройната коалиция, след това по времето на ГЕРБ и сега отново. Мисията да казваш истината в България е мисия невъзможна, но в крайна сметка това е единстената мисия, която си струва човек да отстоява, ако има достойнството, съвест и чест.

Прочети цялата публикация