Fakti.bg | 25.11.2021 10:55:56 | 63

Гърция се опасява от турска атака


Сътресенията в турската икономика може и да са вътрешни проблеми на страната, но политическото ѝ управление поражда разумни опасения в Атина за възможна агресия срещу Гърция с цел отклоняване на вниманието на гражданите от проблема, коментират в редакцията на електронното издание на вестник Kathimerini, предаде агенция "Фокус".

През последните дни министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар и други служители в правителството на Реджеп Тайип Ердоган прибягнаха до агресивна реторика срещу Гърция, а Анкара подплати думите с провокативни действия. Като такива може да се посочат полети на турски изтребители над гръцка територия и по-специално над островите Панагия, Антропофаги, Макрониси и Инусес.

Те се случиха в предходните два дни по време на кулминацията на учението „Медуза 11“ с участието на Гърция, Египет, Кипър и Обединените арабски емирства, както и наблюдатели от Франция, Индия, Йордания, Мароко, Португалия и Саудитска Арабия. Гръцкият опит показва, че винаги, когато Турция се сблъска с вътрешни проблеми или проблеми от другата страна на източните си граници (Сирия, Ирак), възможността за разпространението им в западна посока винаги е възможна. Атина е наясно, че организираният опит за дестабилизиране на сухопътната граница между двете държави от началото на 2020 г. се случи само 24 часа след смъртоносна атака срещу турски войски.

Освен външните фронтове в Егейско море и Източното Средиземноморие, с възможността за още по-голямо напрежение в Кипър и неговата изключителна икономическа зона, вероятността от продължителни политически вълнения в Турция също поражда опасения относно въздействието върху миграцията и бежанците. Турция вече е подслонила няколко милиона бежанци и мигранти, а от 2016 г. Гърция също прие редица граждани на съседната ѝ държава, които напуснаха родината си, за да избегнат политическо преследване. Следователно е ясно, че в случай на вътрешни вълнения в Турция не може да се изключи подновена вълна от бежанци, насочени към Гърция. Влошаващата се ситуация в отношенията на Турция със Запада, не на последно място със САЩ, също е източник на безпокойство, въпреки че за мнозина е ясно, че Анкара получава послания за непряка подкрепа. Неотдавнашните споразумения с Испания и очакваното пристигане на престолонаследника на ОАЕ в турската столица се използват от Анкара като знаци, че Турция остава инвестиционна дестинация.

Прочети цялата публикация