Fakti.bg | 28.11.2021 14:16:55 | 104

Вълна от нови ограничения в редица държави


Все повече страни затяган мерките заради новия щам на коронавируса Омикрон. Индонезия наложи забрана за пътуване за Република Южна Африка и още седем африкански държави след появата на нов вариант на коронавируса, установен вече и в някои европейски страни, съобщи днес правителствен служител.

Забраната влиза в сила от утре и се отнася за чужденци, посетили Южна Африка, Ботсвана, Намибия, Зимбабве, Лесото, Мозамбик, Есватини и Нигерия през последните две седмици, каза индонезийската имиграционна служба, предава БТА. Чужденци, посетили посочените страни през последните 14 дни, няма да бъдат допускани да влизат в Индонезия през контролно-пропускателните пунктове, заяви говорител на службата. Той каза също, че властите са престанали да издават визи за граждани на тези страни.

Индонезия успя да преодолее втората вълна на пандемията, предизвикана от силно заразния вариант Делта. Повечето от ограниченията за овладяване на епидемията вече отпаднаха, което дава възможност на пострадалата от тях икономика да се възстановява. В Индонезия с две дози ваксина срещу ковид са около 45 процента подлежащите на ваксинация около 208 милиона души от населението, а тези с една доза са 66 процента. Повечето са имунизирани с китайската ваксина "Синовак".

Пакистан също забрани достъпа за хора, пристигащи от седем държави, заради новия вариант на короновируса - Омикрон - на фона на стабилен спад на новите случаи и на починалите с коронавирус. Забраната се отнася за РЮА, Лесото, Есватини, Мозамбик, Ботсвана, Намибия и Хонконг и влиза в сила днес, съобщи представител на здравното министерство.

Този месец Пакистан отчита траен спад при заразените и свързаните с ковид смъртни случаи. През последното денонощие са установени 303 нови случая и са починали петима души. В Пакистан досега са поставени 122 милиона дози ваксина срещу коронавируса. В страната 220-милионно население са напълно ваксинирани над 49 милиона души.

"Появата на нов вариант прави още по-спешно ваксинирането на всички подлежащи на имунизация на възраст на и над 12 години", заяви вчера министърът на планирането Асад Умар, който ръководи и националния оперативен център за справяне коронавируса. Правителството си е поставило за цел до края на годината да ваксинира 80 милиона души. Саудитското министерство на вътрешните работи прекрати от днес полетите от и до Малави, Замбия, Мадагаскар, Ангола, Сейшелските острови, Мавриций и Коморските острови, поради опасения, свързани с новия вариант на коронавируса, съобщи в Туитър държавната осведомителна агенция СПА, цитирана от Ройтерс. В петък Саудитска Арабия спря полетите от и до Южна Африка, Намибия, Ботсвана, Зимбабве, Мозамбик, Лесото и Есватини.

Прочети цялата публикация