Fakti.bg | 13.01.2022 14:41:57 | 166

Ген.-майор Валери Григоров за ФАКТИ: Пеевски манифестира своята власт, присъствайки ежедневно в българския парламент


“Политическа партия “Възраждане” има специфичен профил - предимно популистки. Нека да не забравяме, че това е парламентарно представена партия. Съвсем логично е тя да отстоява тезите си в рамките на парламента в условията на парламентаризма. Познаваме “Възраждане”, познаваме нейния профил и начин на действие. Основната цел на вчерашното мероприятие беше пиар и вдигане на рейтинга на партията”.

Това каза генерал-майор Валери Григоров в интервю за ФАКТИ.

“Аз се присъединявам към хората, които се гневят и бунтуват срещу зеления сертификат, защото смятам, че той е в противоречие с основната политическа доктрина на европейската политика за свобода на движението на хора, стоки и услуги. Смятам, че зеленият сертификат неравнопоставя търговските дружества на пазарите. Не това обаче е подходът на бунтуването срещу него. Това беше един пиар протест, който имаше една-единствена цел - да вдигне политическия рейтинг на "Възраждане". Виждали сме същото нещо в други варианти на минали във времето политически субекти като “Атака” и ВМРО. Нищо ново”, смята ген. Григоров.

“Управляващите трябва да са наясно с едно - че обявиха пред обществото намерението си да променят управлението и стила на управление на държавата. До момента виждам някои симптоми, които ме впечатляват. Това, че Христо Иванов и “Да, България’ от 2012-2013 година говорят непрекъснато за промяна в съдебната власт, но самият Иванов като водеща личност на съдебната реформа - отсъства. Това е показател за политическо дезертьорство и за това, че само се говори за промяна в съдебната власт. Управляващите изпадат в много конфузна ситуация, молейки се на Гешев да напусне. Досега трябваше да са внесли законопроект, с който да прекратят мандата на ВСС, да премахнат политическата квота на бившите управляващи и да прекратят мандата и на Иван Гешев - емблемата на политическата власт на Бойко Борисов и Делян Пеевски”, коментира той.

“Делян Пеевски манифестира своята власт, присъствайки ежедневно в българския парламент въпреки санкциите по “Магнитски”. Той показва, че политическото му влияние в управлението на държавата и в сегашния момент е много сериозно. Още един признак за това, че бившите управляващи продължават да управляват държавата ни е това, че Владислав Горанов управлява автомобил с неизвестен произход, отива до границата, няма кой да го арестува. Тези хора, въпреки че от 8 месеца не са в управлението на страната, продължават да бъдат политически фактор, който влияе и играе деструктивна роля по отношение процесите в политическия живот”, посочи ген.-майор Григоров.

“В момента най-притеснително е, че не виждаме действие. Виждаме увереност, самочувствие, намерение, декларации, но все още не виждаме действия. Най-големият проблем в момента е, че управляващите не потвърждават чрез действията си дадените обещания и направените декларации. Какво означават политически намерения без действие и без конкретика?! Досега трябваше най-малко да бяха показали намерение за действие чрез внасяне на законопроекти. Вместо това виждаме, че към момента са назначени няколко заместник-министри, няколко областни управители, а вторият и третият ешелон e изцяло от хора, назначени от ГЕРБ и бившето управление на страната. Затова например цената за газта е толкова унищожителна за пазара - защото Николай Павлов продължава да е човек, който управлява газовата политиката на страната, а енергийният министър се е свил. Тук трябва да отбележим, че енергийният министър беше енергиен заместник-министър в служебното правителство, а това е показател - тоест той би трябвало да е наясно по отношение газовата и енергийната политика, би трябвало настоящият ценови шок да не го изненадва”, коментира той.

Попитан за позицията ни относно Република Северна Македония, препотвърдена на Консултативния съвет по национална сигурност, провел се в понеделник, той отговори: “Договорът за добросъседство от 2017 година е показател за това, че между двете държави е постигната и договорена позиция. В международното право винаги има няколко основополагащи принципа - взаимността, реципрочността и наличието на добри намерения за бъдеща съвместна дейност. Повече от 20 години се говори за Коридор № 8, но нищо не се прави. Известно ми е, че години наред се показват добри намерения за създаването на съвместни групи за обща охрана на границата, но това не се случва. Всичко това, което е говорено на политическо ниво, трябва да се превърне в конкретни крайни резултати. Разбира се, че Република Северна Македония трябва да приведе Конституцията си в съответствие с европейските принципи и норми на съжителство, на общуване, на добросъседство. Това е важно, защото те са приели, че чрез лобизъм и чрез влияние от западните ни партньори ще успеят да постигнат целта. В крайна сметка е необходимо да се седне на масата и да се постигнат конкретни договорености”.

“Аз мисля, че министър-председателят на Република Северна Македония трябваше да дойде в България на разговори. България е държава с 1300-годишна история, в случая тя е силната, авторитетната, тя е членката на Европейския съюз. Като такава тя трябва да прояви своето разбиране, великодушие и да се постигне обща единна позиция. Не ние сме напът за Европейския съюз, а Република Северна Македония. Тя следва да възприеме ценностите на Европейския съюз, включително с оглед признаването на малцинствата - виждаме колко деструктивно и недемократично е фиксирано това в тяхната Конституция. Видяхме и позицията на Гърция, когато се обсъждаше името на Република Северна Македония - това беше една принципна, последователна позиция”, допълни той.

В края на разговора генерал-майор Валери Григоров отговори на въпроса дали новото ни правителство ще получи своите 100 дни толеранс. “Смятам, че дотук те имат няколко пъти по 100 дни, тъй като една голяма част, в това число и премиерът, са във властта и реалното управление на страната от 12 май 2021 година. Не можем да говорим за 100 дни, можем да говорим за конкретни резултати, които вече трябваше да ни съобщават, че са постигнали. Конкретен пример - защо енергията, произведена в “Козлодуй”, не отива за битовото потребление, което, в условията на енергийна криза, да даде нормалност в ежедневието на българското общество. Вместо това този евтин ток излиза на европейския пазар, а ние купуваме и продаваме скъпа енергия за битово потребление. Правителството можеше да разбере това още в първата седмица на своето управление, но вместо това наложиха мораториум и дадоха възможност на опозиционните сили да ги атакуват”, коментара той.

Прочети цялата публикация