Fakti.bg | 13.01.2022 21:17:21 | 70

Затвориха две болници, които отказвали да приемат спешни случаи


Китайските власти затвориха днес две болници в поставения под карантина северен град Сиан, "за да коригират" прилагането на правилата за борба с COVID-19 в тях, след недоволство, предизвикано от спонтанен аборт на жена, върната от едно от двете лечебни заведения, предаде Франс прес, съобщи БТА.

Този мегаполис с 13 милиона жители, известен по целия свят със своята Теракотена армия, е един от малкото китайски градове, където сега има огнища на коронавирус. Жителите на Сиан са затворени по домовете си от 23 декември - решение, взето след откриването на няколко случая на COVID-19. Твърда мярка бе предприета за прекъсване на веригите на предаване на вируса към останалата част от страната, отбелязва АФП.

В началото на този месец на жена, бременна в осмия месец, бил отказван прием в болница "Гаосин" в продължение на два часа с мотива, че отрицателният ѝ тест за COVID-19 леко надвишава 48-часовия лимит на валидност. Появи се снимка, показваща я седнала на стол в локва кръв. Директорът на здравната служба в Сиан поднесе публични извинения. От кметството на града по-рано обявиха освобождаването на директора на въпросната болница и "замесените в инцидента длъжностни лица". При друг инцидент местна жителка твърди, че баща ѝ е починал от сърдечен удар, след като бил върнат от друга болница "заради правилата, свързани с пандемията". Двете лечебни заведения са получили предупреждения и трябва "да преустановят дейността си за три месеца, за да се поправят", посочиха днес общинските здравни служби.

Прочети цялата публикация