Fakti.bg | 14.01.2022 04:43:37 | 121

Радостин Василев: Писъците на обгрижваните от статуквото ме радват


Спортният министър Радоситн Василев влезе в остър задочен спор с президента на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева. След срещата на Василев със спортните федерации той даде пресконференция.

"На нито една федерация няма да се пречи, напротив, очаква се сега да получат най-голямото финансиране за всички времена. Надявам се само да са открити към нас.

„Казах ѝ /б.р. на Илияна Раева/ че моите наблюдения показват, че федерацията по художествена гимнастика се ползва с по-комфортни финанси. Тя каза, че това е на фона на резултатите. Аз отвърнах, че е точно така и тя ми се обиди. Аз не мога да отговарям за психическото състояние на г-жа Раева. Може би трябва да потърси квалифицирана помощ. Аз мога да говоря само с факти. Вчера ми /б.р сряда/ се обиди нейния съпруг, днес тя и влизаме в едно предаване. Това е истината и тя често обижда хората. Г-жа Раева дойде с идеята да обиди г-жа Дашева, но проф. Дашева не отвърна нищо. Ние с нея сме в различни етапи от развитието в живота си. Тръгна си без да разбера защо и написа преднамерен, нечестен и лъжлив пост. Затова ви поканих, за да изоблича лъжата. Никога на съм нападал семейството на г-жа Раева. Мен ме интересува федерацията по художествена гимнастика", каза спортният министър, цитиран от bTV.

„Вчера /б.р. сряда/ разговарях с нея, след като тя ме помоли да я потърся. Аз ѝ казах, че не желая да водя подобен тип разговори. Ако тя е свикнала да разговаря с министър Кралев и предишното ръководство по този начин, аз комуникирам само по официален ред. Тук става въпрос за принципи. Затова не съм приел досега нито един представител на федерации. Аз съм човекът, който затваря кранчетата, които са текли дълги години към сервилните лакеи на мафията. Първите писъци ще дойдат от лакеите на мафията", заяви министър Василев.

"Започвам проверка във всички органи, като съм я координирал с министър Рашков, с министър Василев и премиера Петков. Това ми е по коалиционно споразумение. Някой може да си мисли, че може да ме вкара в изкуствен скандал. Няма да толерирам просташко поведение. Нито съм нападал нейния съпруг, нито нея, нито нейния спорт. Аз се считам за човек, който милее на спорта. Няма да позволя един председател на някой спорт да извива ръцете на министъра и да ми казва, че има милион и половина лева, отделени в Национална спортна база при Пламен. Те дори си говорят на малко име. Явно Пламен Манолов, който е директор на Национална спортна база, за г-жа Раева е Пламен. За мен те са г-н Манолов и г-жа Раева. Всичко е черно на бяло. Правя всичко възможно да съм коректен. Когато виждам писъците на обгрижваните на статуктвото, това ме прави радостен", каза още министърът на младежта и спорта.

Илияна Раева реагира с коментар на думите на Василев на стената си във Фейсбук. Ето пълния текст на изложението й:

"Фалстарт...Атаката на новия министър на спорта се прехвърли от Наско към мен.

Днес /б.р. вчера/ имаше официална среща на федерациите с новия министър на спорта Радостин Василев. Внимателно слушах пресконференцията му с медиите, на които представи новата програма за финансиране на спорта за високи постижения. Разбира се, впечатли ме факта, че първо това се прави с медиите, а не с федерациите, но това не е фатално, само уточнява някои детайли и характеристики.

Дойде ред и на федерациите. Даде се думата на присъстващите президенти. Генералните секретари, които са най-добре запознати, не бяха допуснати заради мерките за Ковид. Колеги се изказваха, даваха някои препоръки и задаваха въпроси. Вдигнах ръка и аз. Препоръчах за следващата програма да се използват и хора от федерациите, които реално правят спорт и са адекватни на еволюцията и непрекъснатите промени в спорта, които изискват промени и в методика, и във финансиране, и във всичко свързано с развитието на спорта. Впрочем, това предложи преди мен и колегата от батута Стоян Димитров.

След това разкрих страховете си, че няма отговор и информация за финансирането на нашите проекти за Световна купа, която е в началото на април и Световното първенство, което е през септември, както и последната такса към ФИГ за организирането му, на която при забавяне текат лихви. Разкрих и опасенията си за наемите на тренировъчната зала “Арена Армеец”, която ползваме за тренировки, защото нямаме зала, в която да се побере целия национален отбор. Тук е мястото да добавя, че българският национален отбор не разполага с тренировъчна база, която да поеме изцяло националните ни отбори.

Останах шокирана от отговора на новия министър, който започна с изречението, че е много изненадан и знаел, че Художествената гимнастика е съществувала в зоната на комфорта. Беше казано, че аз съм била единствената, която си е позволила да му звъни по телефона, но тези недомислени изречения бяха нищо сравнение с това, което ме очакваше, а именно, как моят съпруг Наско Сираков вчера бил написал писмо до него…

Тук вече не издържах абсурдното му изказване, станах и го репликирах, че се надявам никога повече да не намесва съпруга ми, не на място и на официални срещи на федерациите. Освен това казах да не внушава, че едва ли не БФХГ е била с някакви привилегии и, че явно не е запознат с резултатите и работата на Художествената гимнастика през последните години.

Обидното отношение към БФХГ и семейството ми, което е посветило живота си на спорта и е постигнало успехи на световно ниво не само като спортисти, но и като ръководители на спорта, беше потресаващо. Казах, че намесвайки името на съпруга ми, в тази официална среща с федерациите я превръща в махленска седянка. Поисках да разясня нападките му: “ … че само аз съм си позволила да му звънна по телефона…” ( и всичко това казано в отговор на моите въпроси за предстоящата година) като казах, че не съм звъннала на него, а на секретарката, на която разказах казуса с документите за разширяването на тренировъчната ни зала, които документи след три години най-накрая са готови и министърът на спорта е този, който трябва да ги внесе в министерски съвет. Най-учтиво помолих секретарката да му каже това, както и ако реши да ми звънне, за да го запозная с казуса. Не съм му звъняла по телефона, а звъннах на секретарката му! След разговора ми със секретарката, в по-късните часове той ми звънна и аз го запознах лично с документите.

Седях и не вярвах на очите и ушите си, какво виждам и какво чувам… Кому са нужни това отношение и тази агресия?! И защо е така?? Така ли ще работим от първия ден?!

Г-н Министър, БФХГ никога не се е ползвала с комфорт, за да работи!

Нашата федерация е получавала онова, което и се е полагало за постигнатите резултати и за цялостната дейност и труд, които влага за развитието на този спорт. БФХГ не е създавала никакви проблеми на който и да било министър, по какъвто и да е повод и за това сме получавали уважително отношение от всички министри на спорта досега.

Не знаех, че дори на секретарката Ви при огромна нужда е проблем да се звъни! Напълно нормално и в реда на нещата е да търсиш връзка с ресорния си министър при проблем.

Най-малко съм си представяла, че ще размахвате името на съпруга ми Наско на такава официална среща на федерациите, в присъствието на всички президенти.

Това е възмутително! Спортът има нужда от министър, който да уважава усилията и постиженията на българските спортисти и спортни федерации.

Като адвокат, който жонглира перфектно с думите и подредбата на изречението, би трябвало да бъдете по-умерен и да знаете, че българският спортист, особено онзи, който е донесъл много победи и поводи за гордост и слава е СМЕЛ и не се страхува от войни, та бил той и на прага на 60- тата си годишнина.

Апелирам за повече респект към БФХГ, която тази година ще чества 70- годишнина на своето велико съществуване.

Вярвам в бъдещо ползотворно сътрудничество!

Прочети цялата публикация