Fakti.bg | 14.01.2022 10:38:59 | 227

Георги Георгиев за ФАКТИ: Дори само да опитат да предложат Цацаров за шеф на ВКС, БОЕЦ незабавно ще инициираме протести


“Всяка оставка, на която и да е марионетка на мафията, е добър знак. Как и защо се стига до нея също е важно. Аз съм убеден, че до тази оставка се стигна, благодарение на натиска на гражданското общество и на “БОЕЦ” като основни негови представители”.

Това каза в интервю за ФАКТИ председателят на Гражданско сдружение “БОЕЦ” Георги Георгиев. Повод за думите, а и за разговора ни, беше оставката на председателя на КПКОНПИ и бивш главен прокурор - Сотир Цацаров, която беше обявена вчера.

“Въпросът е какво ще се случи след това. Нагледали сме се на подобни оставки, които по-късно разбираме, че са водили до поредното преназначаване или “скриване” на тези хора на други длъжности във властта. Така стана например с Пламен Георгиев, който подаде оставка като шеф на КПКОНПИ и изведнъж беше лансиран като генерален консул във Валенсия. Битката да бъде отзован от там продължи две години”, посочи Георгиев.

Припомняме, че Министерският съвет взе решение за отзоваването на Пламен Георгиев след официално искане от страна именно на “БОЕЦ”.

“БОЕЦ” имаме подозрението, че оставката на Цацаров е предизвестена, че Цацаров е наясно, както са неясно и неговите господари - и Пеевски, и Борисов, и Доган, че той не може да изкара цял мандат на поста шеф на КПКОНПИ. Днес предстои избор на нов председател на Върховния касационен съд, който да заеме мястото на Лозан Панов, чийто мандат във ВКС изтича. Виждаме едно хронологично стечение на обстоятелствата и вече имаме подозренията, че предстои въртележка - да бъде бламиран и блокиран изборът на нов шеф на ВКС, за да може евентуално да се инициира нова процедура, Цацаров да бъде номиниран и евентуално да бъде избран за този пост.

Това е само вероятно и възможност. Нашият граждански опит до момента обаче показва, че тези срамни и позорни въртележки са напълно възможни. Да не забравяме, че самият Цацаров, когато приключи мандата си като главен прокурор, беше вкаран на мястото на Пацо Терасата в КПКОНПИ - на поредната хранилка, на върха на поредната мафиотска бухалка”.

“БОЕЦ” ще бъде от първите, които ще излезем на момента, ако дори се опитат да направят поредната въртележка. Правя го като заявка, за да знаят какво ги чака, ако опитат. В момента, в който дори само да опитат да предложат Цацаров за шеф на ВКС, “БОЕЦ” незабавно ще инициираме протести пред ВСС”, категоричен беше председателят на гражданското сдружение.

“След оставката на Цацаров, ние не приемаме връщането му в съдебната система под каквато и да е форма. Дали в прокуратурата, дали в съда, откъдето той тръгна, ние не приемаме връщането му в съдебната система под каквато и да е форма. Единственият контакт на този човек със съдебната система оттук насетне може да бъде на подсъдимата скамейка. Това, че той ще напусне КПКОНПИ и ще бъде върнат например в специализираната прокуратура, или във Върховната касационна прокуратура, или начело на някой съд в Пловдив или в София, за нас е недопустимо. Подобни компрометирани хора трябва да бъдат отстранени, разследващи и съдени, а не връщани обратно в съдебната система”, посочи Георгиев.

Разговорът премина към декларацията с искане оставката на Иван Гешев, изчетена днес от председателя на парламентарната група на “Продължаваме промяната” Андрей Гюров и знаците, които тя дава. “Още в деня след изборите - на 15 ноември 2021 година, “БОЕЦ” проведохме и среща с тях, но се обърнахме и с официален документ към всички политически партии и основно към партиите от новото управляващо мнозинство с предложение за приемане на декларация за сваляне доверието от Иван Гешев и с призив за неговата оставка. Нашата идея беше тази декларация да бъде официален документ, приет от Народното събрание, след което да последва официална декларация с решение на Министерски съвет. Днешната декларацията е важен знак. Тя е добър знак и поздравяваме всички депутати, които са се подписали и стоят зад тази декларация.

Това обаче не е декларация на парламента. Ние очакваме и следващата стъпка - след тази декларация на парламентарните групи от управляващото мнозинство, то да предложи този текст, допълнен или развит, но по същество за свалянето на доверието и искане оставката на Гешев, да бъде приет като официална декларация от името на парламента, каквото правомощие имат по Конституция”, коментира Георгиев.

На въпрос дали правителството работи с бавни темпове на заявената промяна, той отговори: “Аз знам едно, което “БОЕЦ” изповядваме като наше убеждение - че гражданският натиск е задължително условие за случването на промяната. Ние продължаваме в тази посока с ежедневен граждански натиск, който да държи фокуса върху най-важните цели, най-важните приоритети, с които това ново правителство дойде на власт. Сроковете също са важни. Губенето на време е тактика, която сме виждали в годините назад. Тя води до изкривяване и в крайна сметка до подмяна на целите. Затова първите най-важни приоритети - отстраняването на Гешев, на Цацаров, на ВСС, стартът на съдебната реформа, стартът на реалната борба с корупцията, тези цели трябва да бъдат ежедневно заявявани и да виждаме ежедневни знаци за тяхното изпълняване. Факт е, че новите управляващи - дали поради неопитност или поради други причини, се поддават на номерата на статуквото - например на ГЕРБ и ДПС, които ги вкарват в капана на губенето на време с теми, които не са част от тези приоритети. Десет дни например ги занимаваха със сертификати - неща, които са важни, но могат да бъдат решавани на оперативно ниво или от министерства, но не заради тях да се губи парламентарно време.

Знаем, че на предишния парламент не му стигна времето, за да довърши законодателната процедура за закриването на спецсъда и спецпрокуратурата именно защото си губиха два месеца времето с глупости. Настоящият парламент ще направи почти два месеца - къде са законодателните инициативи в тази посока? Очакваме много бързо законодателните промени, касаещи и спецсъда, и спецпрокуратурата, и ВСС, и квотите във ВСС, и смяната на Гешев да бъдат внесени и по тях да се започне реална законодателна дейност. Разбира се, “БОЕЦ” ще продължим с нашия натиск. Ние сме внесли наши конкретни идеи и предложения за законодателни идеи, които очакваме да бъдат отразени. Не забравяме и Кошлуков, не забравяме и СЕМ, вчера публикувахме информация и относно Комисията за защита на личните данни и бонусите им, раздадени през миналата година. КЗЛД е една институция, която е с изтекъл мандат отпреди повече от две години. По същия начин стоят нещата и с Инспектората към ВСС. Всичко това са непосредствени много важни задачи, които стоят пред новия парламент, като ще изискваме, отстояваме и упражняваме граждански натиск върху управляващите да влязат в техния дневен ред”.

В края на разговора Георги Георгиев коментира въпроса вижда ли сигнали задкулисието да е изплашено. “Виждам сигнали, че гражданското общество успява да постига своите цели и това е важно. Виждаме, разбира се, сигнали и за отстъпление от страна на мафията и задкулисието и това се дължи именно на гражданския натиск и стъпките, които все пак се случват. Ето например оставката на Цацаров - без значение какви са причините за нея, това също е важен знак. Само допреди година тези неща бяха немислими, докато сега ние говорим реално за оставката на Гешев, за оставката на Цацаров, Пламен Георгиев е отзован”, посочи председателят на ‘БОЕЦ”.

“Хора като Цацаров трябва да бъдат отстранявани от съдебната система и да бъдат разследвани. Това е единствената логична развръзка. Всеки един - както Гешев, както Пламен Георгиев, както Цацаров, както Борисов трябва да бъде разследван и да бъде съден. Оттам нататък как ще се произнесе съдът и дали ще бъде осъден, това вече е решение на съда. Единственото правилно обаче е разследване и съд. Оставката или отстраняването от поста не е достатъчно. Дори Гешев да подаде оставка, какво - ще го забравим? Това не е справедливост. Справедливост е тези хора да бъдат разследвани и да има възмездие. Това е битката на ”БОЕЦ” - да не позволяваме половинчати стъпки. Оставката е първата стъпка, но само първата. Следва отговорност и реформи в съдебната система, които да завършат процеса”, завърши Георги Георгиев.

Прочети цялата публикация