Fakti.bg | 14.01.2022 19:25:15 | 63

Столтенберг: Решението Украйна и Грузия да влязат в НАТО вече е взето


Алиансът вече е взел решение Украйна и Грузия да станат членове на блока, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. В интервю за италианския вестник „Ла Република“ той заяви, че решението е било взето през 2008 г. по време на среща на върха на държавите от НАТО.

Ръководителят на НАТО обаче отбеляза, че не е казано нищо за това кога някоя от държавите ще бъде приета в редиците на Алианса. Досега нито за Украйна, нито за Грузия са дадени срокове това да се случи.

В същото време Столтенберг повтори предишни изявления на НАТО, че няма да жертва политиката си на отворени врати в диалога по сигурността с Русия, който започна по-рано тази седмица. Москва поиска алиансът да спре разширяването си на изток и да предотврати разполагането на нападателни оръжия по-близо до границите на Русия, предаде БГНЕС.

Кремъл разглежда навлизането на НАТО към границите на страната като заплаха за националната сигурност.

И Грузия, и Украйна изразиха желание да се присъединят към Алианса. Киев дори включи политиката за присъединяване към НАТО в украинската конституция. Въпреки че Украйна все още е част от НАТО, Западът обеща да реагира, ако Русия нападне страната.

В продължение на няколко месеца членовете на НАТО изказваха мнение, че Москва може би подготвя инвазия, въпреки че Кремъл многократно уверяваше, че не крои подобни планове.

Прочети цялата публикация