Fakti.bg | 15.01.2022 09:00:35 | 76

Кибер атака срещу украинското правителство


Представители на САЩ и Франция обсъдиха мерки за подкрепа на Украйна, след хакерска атака на сайта на украинското правителство. Това стана по време на онлайн конференция, уточниха от пресслужбата на Държавния департамент на САЩ. „Те (САЩ и Франция) също обсъдиха начини за подкрепа на Украйна, тъй като тя реагира и се възстановява от злонамерена киберактивност“, се казва в изявлението.

Двете страни обсъдиха широк спектър от приоритети, включително усилия за борба с софтуера за откуп и други видове киберпрестъпления.

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщи, че разследва мащабна хакерска атака срещу редица правителствени уебсайтове, включително Министерството на външните работи и Министерството на образованието. Приложението за обществените услуги "Дия" също временно не беше достъпно. СБУ твърди, че хакери са публикували провокативни съобщения на главната страница на хакнатите сайтове, като съдържанието в тях не е променено и по предварителна информация не е имало изтичане на лични данни. Алексей Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, обвини Русия за кибератаките.

Според Андрий Ермак, ръководител на кабинета на украинския президент, Украйна "работи в тясно сътрудничество със САЩ и Обединеното кралство" по този въпрос. Той нарече инцидента опит за дестабилизиране на ситуацията в страната. В същото време Ермак не каза коя страна може да стои зад кибератаките.

Прочети цялата публикация