БНР | 05.03.2021 09:18:19 | 157

При желание кърмещите майки могат да се ваксинират срещу Covid-19


Според Германската комисия по имунизационна политика единствената ваксина, която е противопоказна при жени, които кърмят, е тази за жълта треска. Всички останали ваксини, получили одобрение, могат да бъдат поставени след съобразяване с индивидуалното състояние на конкретната жена, включително наличие на специфични противопоказания. Това съобщават от неонатологичният екип на Медицински комплекс „Д-р Щерев”.

Ако ваксинираната жена прояви някои от по-честите ваксинални реакции или се притеснява от такива, може да прекъсне кърменето за между 1 и 3 дни, като през това време изцежда кърма, която се дава на детето.

Кърменето не е противопоказание за ваксинация, защото всички налични към настоящия момент ваксини срещу Covid-19, които са получили одобрение, не могат да предизвикат заболяване от коронавирус, съответно и заразяване на кърмачето.

Клинични проучвания в Германия показват, че чрез кърмата към новородените могат да преминат известно количество имуноглобулини от тип A, G и М -  тоест антитела от майката към бебето. С кърмата се осигурява и неспецифична защита на бебето към редица заболявания, така че кърменето може да бъде само от полза за детето. Това посочват още от Медицински комплекс „Д-р Щерев”.

Ако кърмещата майка се разболее, повечето препоръки, включително на Световната здравна организация, са кърменето да продължи. Но ако жената има тежки симптоми и не се чувства добре, тя може да прекъсне кърменето, като междувременно се изцежда, а детето се храни с шише с биберон от здрав близък. 

Ако майката е болна по време на бременността, тя образува защитни антитела и част от тях преминават към плода и могат да се установят в кръвта му след раждането. Колко дълго ще го предпазват, все още е трудно да се отговори, но прогнозите са за поне 3 до 6 месеца.

Там, където са правени клинични проучвания, включително и при нас, има случаи, при които бебета се раждат с антитела, без да е било инфектирано, защото е получило пасивна защита от майката. При нас до този момент няма бебета, които са се заразили от майките си, дори и те да са били болни. Това посочват още от болницата.


Прочети цялата публикация