Fakti.bg | 17.05.2021 15:36:24 | 81

САЩ продават оръжия на Израел за 735 млн. долара


Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън одобри продажбата на прецизно управляеми оръжия на Израел на стойност 735 млн. долара, съобщи "Вашингтон пост".

Американските конгресмени са били информирани за продажбата в началото на май, близо седмица преди избухването на насилието между израелските сили и палестинската радикална ислямистка групировка "Хамас", е потвърдил високопоставен източник от Конгреса на САЩ пред "Ал Арабия".

"Вашингтон пост" пише, че решението идва на фона на нарастващите притеснения на някои демократи от Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) относно подкрепата на настоящата администрация за израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Посочва се, че американските конгресмени са поставили под въпрос новата предложена продажба, нейния момент и предполагат, че тя може да се използва като лост, добавя "Вашингтон пост".

Неназован конгресмен е коментирал пред изданието, че позволяването на продажбата на оръжие да премине, без да притиска Израел да се съгласи на прекратяване на огъня, допълнително ще увеличи напрежението.

Най-малко 200 палестинци вече са убити при израелски въздушни удари по Газа, а над 1000 души са ранени, според палестинското министерство на здравеопазването.

След като Конгресът бъде официално уведомен за продажбата, депутатите ще имат 20 дни, за да възразят срещу продажбата с необвързваща резолюция на неодобрение, според Washington Post.

Прочети цялата публикация