БНР | 14.09.2021 14:26:12 | 93

Димитър Делчев: Поисках управителката на фирмата, която изгражда интерконектора с Гърция да бъде отстранена


„Управителката на българо-гръцката фирма, която отговаря за изграждането на интерконектора / газовата връзка на България с Гърция/ беше призована да дойде и да бъде изслушана на комисия, за да каже, защо се бави проекта, проект, който ако беше изграден, най-вероятно цените на газа в България щяха да паднат“, заяви пред БНР Димитър Делчев, депутат от "Изправи се БГ! Ние идваме!" и член на Комисията по ревизията добави:

Т.нар. Комисия по ревизията на предишното управление изслуша представители на "Топлофикация - София" и Българския енергиен холдинг във връзка съответно с предстоящия отоплителен сезон и строежа на газовата връзка с Гърция.

Мая Манолова съобщи за злоупотреби, свързани с газовата връзка с Гърция

„Тя – Теодора Георгиева, трябваше да присъства на комисия, не само защото дължи отговор на обществото, но и заради правилника на НС. Тоест тя открито и нагло наруши закона, отказвайки да присъства, с аргумент, че компанията била 50 на сто българска собственост , 50 на сто гръцка собственост.

Поисках тя да бъде отстранена“, заяви още Делчев.

"Не стана ясно защо за толкова важен за България порект, който ще доведе до 20 на сто спад на цените на газта, ще ни си меси друга държава и казва как ние да си управляваме проекта? Очевидно има някаква причина гръцката държава да държи на тази българска управителка. Тук на комисия се допусна, че причината може да са тези 22 млн. евро, с които тя е ощетила българската държава, като не ги е поискала като неустойка по договора за забавянето му", посочи още Делчев.

По думите му днес БЕХ не е поел отоворност по този случай.  От ИБГНИ настояват прокуратурата и органите да проверят управлението на фирмата от българска страна и има ли ощетен интерес на държавата и имали корупционно поведение в рамките на тази сделка.

"Ще сезираме българските органи от Комисията по ревизия за всички констатации, които сме направили през последните два месеца, включително и по този въпрос", съобщи още Делчев.

Още по темата в звуковия файл.


Прочети цялата публикация