БНР | 13.10.2021 07:21:51 | 89

Деян Денев: Политиците трябва да кажат по кои от приоритетите на здравната система имат съгласие


"Целта, която си поставяме  с тази конференция е в пераманентната предизборна кампания, в която се намираме, все пак най-сетне да потърсим начин да постигнем известна степен на разбирателство относно приоритетите на здравната система през следващата година", каза пред БНР Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

Трета национална конференция “Заедно за повече здраве“

Трета национална конференция “Заедно за повече здраве“ ще се проведе с участието на представители на основните политически партии и на здравните власти.

Дискусията ще се излъчва и онлайн и в нея участват Българският лекарски съюз , Българският фармацевтичен съюз и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).

"Важно е системата да бъде укрепена, не само заради пандемията, но и заради това, че голяма част от българските пациенти бяха ограничени, а и в момента са, от достъп до здравна грижа. И затова системата трябва да бъде подготвена в бъдеще да посрещне тези нужди на хората - от диагностика, от лечение, от профилактика", каза още Денев в "Преди всички".

"Това, че политическите партии са фокусурани върху това да привличат избиратели пречи на формирането на силно управление в областта на здравеопазването със сериозна политическа подкрепа, което да предприеме смели мерки, за да реши тези проблеми.

Мерки, както със правянето с пандемията, така и с последствията от нея. За момента те не са мода, а по-скоро се търси начин да се харесаме на избирателите, отколкото да се справяме с проблемите.

Очакваме от политиците да чуем имат ли съгласие по отношение на здравното законодателство - бюджета на НЗОК например , към момента май нищо не се случва по него. Предвид това, че е възможно здравната система да се движи срещу един айсберг от недолекувани пациенти...", поясни още Денев пред БНР.

"Ако липсва разбирателство в бъдещия парламент отново по политиките и приемането на бюджетите, следващата година ще имаме сериозни проблеми в здравната ни система.  Данните сочат, че около една трета от пациентите със злокачествени заболявания и тези с хронични заболяване са стигнали късно или трудно до терапия и диагностика.

На първо място системата трябва да получи необходим ресурс за справяне с предизвикателствата. На второ място е необходим силен екип в Министерство на здравеопазването, за да работи по тези мерки, а на трето място политиците да споделят своите визии какво ще направят след влизането им новия парламент, но стъпките трябва да се направят още от сегашния служебен кабинет и от д-р Стойчо Кацаров", заяви още Деян Денев.

Още по темата в звуковия файл.


Прочети цялата публикация