БНР | 16.10.2021 06:44:32 | 130

Протести, размирици, тероризъм, скъпи горива и други събития от седмицата


В опит да обуздаят галопиращите цени на електроенергията и природния газ европейските страни предприеха редица мерки за субсидиране на по-бедните домакинства при плащането на рекордно поскъпналите сметки за ток.

В краткосрочен план се предвижда временно отлагане на заплащането на сметките, както и намаляване на данъчните ставки за уязвимите домакинства. Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон призова за тази цел да се използват и приходите от търговията с въглеродни емисии. В средносрочен план Еврокомисията предлага да се проучат възможностите за съвместни доставки на природен газ от страни-членки.

От своя страна Русия увери, че е готова да увеличи доставките на природен газ за Европа. Според президента Владимир Путин поскъпването на природния газ се дължи на дефицита на електроенергия, увеличението на дела на енергията от възобновяеми източници и отказът от дългосрочните договори за доставка на газ в полза на спот пазара.

И още една икономическа тема от седмицата. Изпълнителният съвет на МВФ оневини директора Кристалина Георгиева. Преди месец тя беше обвинена, че докато е била главен изпълнителен директор на Световната банка е оказвала натиск върху подчинените си да манипулират рейтинг за бизнес климата в полза на Китай.

Георгиева благодари на Съвета за "задълбочения и безпристрастен"преглед на казуса и подчерта, че иска да засили доверието в институцията, като остави пространство за различни мнения.

Трима американски изследователи на пазара на труда бяха отличени с тазгодишната Нобелова награда за икономически науки. Емпиричните изследвания на Дейвид Кард в началото на 90-те разрушават някои митове в икономическата мисъл, а допълнителната методология, разработена от Джошуа Ангрист и Гуидо Имбенс подпомагат изследванията в тази област.

Тероризъм и размирици

В Ливан вчера беше ден на траур след като шестима души загинаха, а над 30 бяха ранени при стрелба на протестен митинг в Бейрут срещу магистрата, който разследва миналогодишния мощен взрив на пристанището. Демонстрацията беше организирана от движенията Хизбула и Амал, които заявиха, че въоръжени членове на християнска фракция са открили огън по протестиращите от покривите на околни сгради.

Армията разположи танкове и части по централните улици на Бейрут, но размириците продължиха няколко часа.

Шиитските движения Хизбула и Амал искат отстраняването на съдията Тарек Битар, който ръководи разследването на опустошителния взрив в пристанището на Бейрут, при който загинаха най-малко 190 души и бяха ранени повече от 6500. В порта на ливанската столица се взривиха 2700 тона амониев нитрат - вещество, използвано за експлозиви и торове, а щетите се изчисляват на милиарди долари. Роднините на жертвите обаче подкрепят работата на магистрата.

Трагичните събития от четвъртък само задълбочават и без това тежката ситуация в Ливан, който след мощната експлозия е потопен в дълбока икономическа и политическа криза и към момента висши държавни служители не са подведени под отговорност.

И в Норвегия отбелязаха ден на траур за жертвите на нападение с лък, което според властите е било терористично. Точните мотиви на нападателя не са ясни, но той неотдавна е приел исляма и явно се е радикализирал. 37-годишният извършител на нападението започнал да стреля с лък и стрели, при което отне живота на петима души, а двама са ранени. Мъжът е признал за убийствата и остава под арест в здравно заведение, където ще му бъде направена психиатричната оценка.

Заради инцидента на полицаите в цяла Норвегия е наредено да носят огнестрелни оръжия. Обикновено, при липса на необходимост, полицията в страната е невъоръжена.

Тероризмът напомни за себе си и във Великобритания. Депутатът от управляващата Консевративна партия сър Дейвид Еймс почина след като бе намушкан няколко пъти с нож в неговата община. Полицията аресутва 25-годишен мъж по подозрения в убийството на депутата. Намерен е нож, с който се предполага, че е извършено престъплението.

Отделът за борба с тероризма води разследването на инцидента.

Политиката

Политическите сътресения от седмицата засегнаха Австрия. Страната се оказа с нов канцлер след корупционен скандал, който този път доведе до оставката на Себастиян Курц. Курц е обвинен, че с пари на данъкоплатците е финансирал медийна кампания в полза на неговата кандидатура. Той категорично отрече обвиненията.

Предишното коалиционно правителство на Курц падна след подобни обвинения в корупция срещу тогавашния вицеканцлер Хайнц-Кристиян Щрахе през 2019-а година.

Бившият външен министър Александер Шаленберг зае овакантеното канцлерско кресло. Австрия остава ангажирана с евроинтеграцията на Западните Балкани и ще продължи да следва твърдия курс срещу нелегалната имиграция в ЕС, заяви новият канцлер.

Стотици хиляди италианци протестираха по пристанищата на страната срещу задължителния зелен пропуск в държавния и частен сектор. Около 300 души блокираха входа на пристанището в Генуа, което доведе до закъснения. Стотици протестираха и на пристанището в Триест - голям център на североизток. От вчера всички работници трябва да показват така наречения Зелен пропуск, като доказателство за ваксинация, скорошно възстановяване от Ковид-19 или отрицателен тест. В противен случай служителят ще бъде обявен за отсъстващ и ще остане без заплащане. Над 86 процента от италианците на възраст над 12 години са получили поне една доза от ваксините, като по този начин автоматично се квалифицират за сертификат. До три милиона работници обаче не са ваксинирани.

А жителите на най-големия австралийски град Сидни отпразнуваха края на продължилия 106 дни локдаун. Щатът Нов Южен Уелс сега е готов за отпускане на някои от ограниченията и много бизнеси отново ще могат да започнат работа, каза премиер Доминик Пероте и подчерта, че това се дължи на постигнатата цел за пълно ваксиниране на 70 процента от населението.

Поглед към звездите 

Напълно автономният ракетен космически апарат "Блу Ориджин" извърши втория си официален полет, излитайки от площадката за изстрелване в щата Тексас. В пътешествието до границата на космоса с продължителност около 11 минути взе участие и 90-годишният актьор от космическата поредица "Стар Трек" Уилям Шатнър. Четиримата участници в полета прекараха броени минути в безтегловност, след което пътническата капсула се върна обратно, приземявайки се с парашути.

Британският престолонаследник принц Уилям обаче заяви, чепредприемачите трябва да се концентрират върху спасяването на Земята, вместо да летят в космоса. Херцогът на Кеймбридж предупреди и за нарастваща климатична тревожност сред младите хора, които смятат бъдещето си за застрашено зарази глобалното затопляне. Уилям подчерта, че баща му принц Чарлз отдавна предупреждава за климатичните промени, но постоянно се е сблъсквал с трудности в убеждаването на хората колко сериозен е проблемът.

 Уилям говори в навечерието на първото връчване на награда "Ъртшот" за инициативи за спасяване на планетата ни. Името е вдъхновено от амбицията на американския президент Джон Кенеди "Муншот" да има човек стъпил на Луната. Лауреатите на наградата ще са петима, като всеки ще получи по един милион паунда.


Прочети цялата публикация