БНР | 18.10.2021 16:46:42 | 56

Увеличаване на производството на въглищна електроенергия в САЩ през 2021 г.


Производството на електроенергия от въглища в САЩ се очаква тази година да бъде по-голямо в сравнение с 2020 г. поради растящите цени на природния газ и относително стабилните цени на въглищата, съобщи в понеделник Американската администрация за енергийна информация (EIA).

Цените на природния газ в САЩ скочиха заради силното търсене и рекордните световни цени на газа.

EIA очаква производство на въглищна енергия в САЩ да нарасне с 22% през 2021 г. спрямо година по-рано, отбелязвайки първото увеличение на годишна база от 2014 г. насам.

Разходите за природен газ, доставян за електрическите генератори, останаха относително ниски и стабилни между 2015 и 2020 г., но цените станаха много по-високи тази година, което доведе до увеличаване на търсенето на въглища, посочи Енергийната информационна администрация на САЩ.

Въпреки че повишаването на цените на природния газ доведе до по-голямо производство на въглища в САЩ спрямо миналата година, увеличаването на производството на електрическо посредством въглища най-вероятно няма да продължи, добави EIA.

"За 2022 г. ние прогнозираме, че електроенергията на въглища в САЩ ще намалее с около 5% в отговор на продължаващото оттегляне на производствените мощности от електроцентралите на въглища и малко по-ниските цени на природния газ“, прогнозира Енергийната информационна администрация.


Прочети цялата публикация