Fakti.bg | 15.05.2023 13:40:33 | 167

Пилотът Иван Минев към Румен Радев: Не отнемайте искрата на децата ни


Уважаеми господин Президент, великодушно простете дързостта ми да Ви пиша, но като общински съветник и пилот чувствам за свой дълг да се обърна към Вас по повод съдбата на българското летище ''Узунджово''.

Историята

Летището изпълнява функциите си от 1953 г. до 2003 г. когато е закрито. През 2016 г. е прехвърлено с договор на община Хасково. Към момента настилката - шестограмни бетонови плочи, както и самолетните хангари са годни за използване за целите на леката авиация. В североизточната част извън зоните на хангарите, пътеките за рулиране и ПИК, е разположен друг огромен имот също собственост на общината. В тази връзка, аз съм вносител на почти единодушно приетата в Общински съвет - Хасково докладна записка, която предвижда пускане в експлоатация на летище ''Узунджово'' и изграждане на автомобилна писта. Двете съоръжения трябва да работят независимо едно от друго без да си пречат и ограничават. Това е напълно възможно предвид големината на имотите и разположението им. Автомобилната писта е от национално значение за България и икономическо за Хасково. Защото поведението на пътя е като поведението на всяко друго място. А правилното такова се възпитава и то не може да бъде постигнато само с наказания.

До момента такова съоръжение в България няма, за разлика от съседните страни. Последните областни управители на Хасково обаче спират и обжалват решението на Общински съвет, използвайки различни правни нюанси. Не мога да си позволя да Ви губя времето с правни подробности, които ще изложа в съдебна зала, при необходимост в качеството ми на адвокат. Защото правото и законът трябва да са в интерес на народа и гражданите. Защото летище ''Узунджово'' има своята история, свързана и с човешки съдби. Петнадесет български пилоти са излетели и не са се върнали. Петнадесет български летци са загубили живота си, бранейки небето ни. Всички те са били наясно с риска. Но любовта към небето, любовта към мощните двигатели, страстта към адреналина, са по-силни от страха. Защото няма значение дали се качваш на самолет, мотоциклет или спортен автомобил. Когато сърцето забие с ритъма на двигателя, когато сте само ти и машината, един срещу друг или един за друг.

Бъдещето

Държавата в лицето на областните управители изявява претенции за собственост върху имотите, без да дава насоки за какво ще се използват. Но не е трудно да се досетим каква ще е съдбата на летище ''Узунджово'', ако стане отново държавна собственост. Каквато е съдбата на летище ''Доброславци'' край София с наскоро приетото постановление на Министерски съвет № 281 от 10 април 2023 г. Т.4. от него гласи ''С имотите по т. 1 се създава икономическа зона „Доброславци“. Не съм против индустриализацията, напротив. Но не и когато е винаги за сметка на авиацията и то в момент, когато имаше заявка на инвеститор да заработи отново като летище. След ликвидирането на летище ''Божурище'' и сега ''Доброславци'', всякаква възможност за алтернатива и реална конкуренция на летище София е игнорирана. Летище ''Гледка'' край гр. Кърджали от години е в групата на летищата превърнати в индустриални зони и в момента парадоксално отговаря на името си: ''Гледка''.

Искрата

Гледам една моя снимка в кабината на акробатичен самолет Zlin 50ls. Годината е 1995, самолетът е на Свилен Иванов след изпълнение на авиошоу. Колко такива снимки могат да се направят днес? Разглеждам и албума за завършването на детската градина на сина ми, където под всяка снимка децата отговорят какви искат да станат като пораснат. Много бизнесмени и само един пилот?! И този единствен мечтател-пилот е мотивиран, защото е сред децата, които успяха да направят такива снимки в кабината на МИГ 21. Снимки за които Ви благодаря, уважаеми господин Президент! Снимка направена на авиошоуто на граф Игнатиево на 25.06.2022 г. Но колко родители са успели да отидат?!

Като син на военнослужещ в системата на ОСО /Организация за съдействие на отбраната/ имах възможността да се докосна до авиацията, автомобилизма и мотоциклетизма. Така се появи искрата. Искрата запали мечти, а съдбата бе благосклонна и ми даде възможност да ги реализирам.

Моля Ви, не отнемайте искрата на децата ни!

''Недей подписва таз присъда тежка

.....

С туй страшно зло не свързвай Твоито име:

Недей!''

И. Вазов

Моля Ви, уважаеми г-н Президент, да преразгледате действията на областния управител на област Хасково и да оттеглите жалбата срещу решението на Общинския съвет, срещу Хасково, срещу интересите на хасковлии, срещу мечтите ни! Дайте ни възможност да ги реализираме.

С огромно уважение: Иван МИНЕВ, общински съветник от Хасково

Прочети цялата публикация