Fakti.bg | 24.05.2023 08:28:52 | 391

Заплахите на Русия, от които никой не се впечатли


С нахлуването си в Украйна Владимир Путин допусна няколко стратегически грешки. Основната му грешка беше, че подцени желанието на украинците да защитят земята си от нашествието на руските терористи.

Друга основна грешна на Путин беше, че разкри реалното състояние на руската армия, определяна от самия него като „безаналогова“. Дълго време се смяташе, че руската армия е „втората в света“. Руската армия обаче е втората в Украйна.

В продължение на месеци режимът на Путин сипе заплахи към западните страни да спрат да помагат на ЗСУ, защото това може да доведе до ядрена война. Тази стратегия на Кремъл цели да разколебае единството на НАТО в подкрепата към Киев. Разбира се, без резултат. Не само, че западните страни не спряха да изпращат модерни оръжия на ЗСУ, но вече се обсъжда и кога ще пристигнат първите F-16 в Украйна.

Имаше моменти, в които изглеждаше невъзможно Украйна да получи западни танкове, артилерия и далекобойни ракети. Но Киев ги получи. Все повече държави вече започват да осъзнават, че колкото повече оръжия изпратят на Украйна, толкова по-бързо ще приключи тази война. Нека си припомним заплахите на Русия, които в най-добрия случай са изплашили няколко прелитащи гарги над Кремъл, но не и НАТО:

„Неприемливо е САЩ да продължат да изпращат оръжия на Украйна, призоваваме за незабавно спиране на тази практика. Американците наливат масло в огъня и повишават залозите“ - Анатолий Антонов, посланик на РФ във Вашингтон, 25 април 2022 г.

По данни на американския неправителствен Съвет по външни отношения (Council on Foreign Relations) от началото на пълномащабната война администрацията на Джо Байдън е насочила повече от 75 милиарда долара към Украйна, като тук става въпрос за хуманитарна, финансова и военна подкрепа. Не само че САЩ не са спрели да помагат на Киев да се защити от руския агресор, но само преди дни одобриха обучението на украински пилоти за управление на изтребители F-16. През миналата седмица след срещата на Г-7 в Хирошима Байдън обяви нов пакет от военна помощ на стойност 375 милиона долара.

„Ако Съединените щати доставят (зенитно-ракетни системи) „Пейтриът“ на Украйна, Москва ще сметне това за провокативен ход, който ще предизвика отговор от Кремъл“ - Мария Захарова, говорителка на Министерство на външните работи на РФ, 15 декември 2022 г.

За съжаление на Кремъл, Вашингтон не се впечатли от руския блъф и достави системи „Пейтриът“ на ЗСУ, както и установки HIMARS. С тяхна помощ Украйна започна да сваля и свръхзвукови ракети „Кинжал“, които Путин наричаше непобедими. Пентагонът потвърди информацията за свалените ракети, което бе пореден удар за руската пропаганда и халюцинациите ѝ за неуязвимостта на руските оръжия.

„Украйна ще си плати, ако трети страни ѝ доставят танкове. Всички държави, които пряко или косвено участват в доставката на оръжия, носят отговорност“ - Дмитрий Песков, говорител на Кремъл, 23 януари 2023 г.

Германия, САЩ и други страни от НАТО продължават да въоръжават Украйна със стотици от някои от най-модерните танкове, включително Leopard 2, Abrams и Challenger 2, както и бойни машини на пехотата, самоходни установки и зенитно-ракетни комплекси. Русия твърдеше, че доставката на западни танкове на Украйна е „червена линия, която не бива да бъде прекрачвана“. След изпращането им в Украйна обаче Кремъл набързо промени тактиката си и обяви, че „тези танкове няма да променят нищо на фронта“. Режимът на Путин обяви като „червена линия“ и изпращането на ракети с далечен обсег на Украйна, но това не спря Великобритания да я въоръжи с ракети Storm Shadow.

„Поражението на ядрена сила в конвенционална война може да предизвика ядрена война” - Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, 19 януари 2023 г.

Думите на Медведев, че ядрена сила не може да загуби конвенционална война, са неверни не само исторически, но и към настоящия момент, защото руската армия всекидневно търпи загуби в Украйна. Нейната задача да превземе Киев за три дни не може да бъде осъществена вече 455 дни. Окупаторите загубиха и Херсон, а рано или късно ще бъдат победени и в Крим. Русия редовно прибягва до ядрен шантаж в подкрепа на своята агресия. Русия започна пълномащабно нашествие в Украйна на 24 февруари 2022 г. и оттогава Украйна се защитава. Невярното твърдение, че Украйна е агресор, е класическа прокремълска тактика за манипулиране, така че да се представи Русия като жертва и да се отклони вниманието на обществеността от нейната агресия.

„Западните страни ще поемат колосални рискове, ако доставят на Украйна изтребители F-16“ - Александър Грушко, заместник-министър на външните работи, 20 май 2023 г.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че въпросът за доставката на тези изтребители на Украйна е „решен“. Въпросът е само кога ще се случи това и колко изтребителя ще получат украинските ВВС. А американският президент Джо Байдън бе лаконичен – той потвърди, че доставката на F-16 е колосален риск... но за Русия.

Прочети цялата публикация