Fakti.bg | 29.05.2023 20:00:36 | 399

САЩ и Западът срещу Русия и Китай - напрежението расте


Китай и Русия допълнително засилиха партньорството си в последните седмици. Посещенията на високопоставени представители на двете държави в Пекин и Москва вероятно още повече ще задълбочат двустранните отношения.

Специалният пратеник на Китай в Украйна Ли Хуей се срещна с руския външен министър Сергей Лавров. Топ дипломатът на Кремъл обвини Украйна и Запада, че създават "сериозни пречки" пред потенциални мирни преговори между Москва и Киев. Лавров обаче похвали Пекин за "балансираната" им позиция по отношение на войната в Украйна.

След тези срещи Ли Хуей посети и Брюксел, където се срещна с Енрике Мора, заместника на върховния представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел. Мора, както и представителите на Украйна и Полша, настояха Китай да работи за това Русия да се изтегли от Украйна.

Обиколката на Ли Хуей се оказа провал

Пекин се надяваше, че дипломатическата обиколка на представителя им ще разсее съмненията, че Китай може да бъде истински неутрален медиатор във войната в Украйна. Наблюдатели обаче твърдят, че ЕС е подходил по-скоро студено към Ли. "Очевидно е, че Европа отхвърля плана на Китай за мир в Украйна от 12 точки", казва анализаторката от Полския институт за международни отношения Юстина Шчудлик.

Украйна, Полша и ЕС представиха пред Китай споделената си позиция - Русия е агресор и международната общност трябва да подкрепя Украйна и да работи по плана за мир на украинския президент Володимир Зеленски. "От перспективата на Китай, посещението на Ли беше провал", коментира Шчудлик пред ДВ. "Европейците не го възприеха като човек, който може да промени нещо."

Москва и Пекин задълбочават отношенията си

Докато Ли Хуей беше на посещения в Европа, Русия и Китай работеха по задълбочаването на сътрудничеството си в икономически план и по отношение на сигурността в отговор на натиска, който демократичните държави - и най-вече Съединените щати - им оказват.

В Пекин руският министър-председател Михаил Мишустин подписа споразумения за износ на руски земеделски стоки към Китай, както и за разменни проекти в областта на спорта. Мишускин е най-високопоставеният руски политик, който посещава Китай от началото на войната в Украйна.

По време на срещата с китайския си колега Ли Цян, Мишустин подчерта, че отношенията между Пекин и Москва са достигнали безпрецедентно високи нива. По думите му те се градят на “взаимно уважение” и "общо желание да се изправят срещу предизвикателствата от Запада".

Западът втвърдява тона както към Русия, така и към Китай

Резултатите от срещата на Г-7 в Хирошима изглежда затвърдиха впечатлението на Русия и Китай, че двустранните им отношения трябва да бъдат подсилени. Само така те могат да отговорят на общия фронт, който Западът изгражда срещу тях, обяснява Александер Королев, експерт по руско-китайските взаимоотношения от университета "Ню Саут Уелс" в Австралия.

В декларацията от срещата на високо равнище лидерите на държавите от Г-7 - САЩ, Великобритания, Франция, Канада, Италия, Япония и Германия - обещаха да продължат да въоръжават Украйна в борбата ѝ с руската инвазия и да се постараят да пресушат напълно ресурсите, с които Русия финансира войната. Постигнато беше и съгласие за по-твърда позиция срещу икономическата мощ на Китай.

"Ако руската инвазия в Украйна и китайският икономически прогрес са сложени под общ знаменател, значи Китай има основателна причина да задълбочи сътрудничеството си с Русия", обяснява Королев. Според някои наблюдатели опитите на демократичните държави да сложат Китай и Русия под общ знаменател са контрапродуктивни. Това само ще сближи Пекин и Москва, смята Джичун Джу - професор по международни отношения в университета "Бъкнел" в САЩ.

Двата геополитически блока задълбочават конфронтацията помежду си

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 година, Китай се опитва да се позиционира неутрално към конфликта. Стратегията на народната република включваше и представянето на план в 12 точки за постигане на мир, с който Пекин опита да се затвърди в ролята на медиатор. Отказът на Китай да осъди руската инвазия обаче поражда съмнения за истинската позиция на страната.

Заради този скептицизъм, както и заради влошаващите се отношения на Китай със САЩ и техните съюзници, Джичун Джу смята, че властите в Пекин са решили да прилагат двустранен подход към войната. "Те укрепват китайско-руското партньорство, като същевременно се опитват да посредничат между Русия и Украйна", обяснява преподавателят в "Бъкнел". Партньорство с Русия и неутрална медиаторска роля обаче са в остро противоречие, смята Юстина Шчудлик.

Двата блока на големи сили - Китай и Русия, от една страна, и САЩ и съюзниците им - от друга, задълбочават конфронтацията помежду си, смята Александер Королев. В същото време има много държави, които не желаят да заемат нито една страна. "Много страни искат да останат някъде посредата", коментира експертът.

Автор: Уилям Янг

Прочети цялата публикация