Fakti.bg | 09.12.2023 02:44:57 | 50

Белият дом поиска одобрение от Конгреса за продажба на танкови снаряди на Израел

Администрацията на Байдън поиска от Конгреса да одобри продажбата на 45 000 снаряда за израелските танкове Merkava в офанзивата срещу Хамас в Газа, предаде voanews.com.

Искането засили нарастващите опасения относно доставките на оръжия от САЩ във война, която уби хиляди цивилни в палестинския анклав след терористична атака на Хамас срещу Израел преди два месеца.

Потенциалната продажба е на стойност над 500 милиона долара и е в процес на неофициален преглед от комисиите по външни отношения на Сената и по външни работи на Камарата на представителите и не е част от искането на президента Джо Байдън за допълнителен пакет от 110,5 милиарда долара, който обединява финансирането за Украйна и Израел.

Американски служител, пожелал анонимност, и бившият говорител на Държавния департамент Джош Пол казаха пред агенция Ройтерс, че Държавният департамент на САЩ е настоявал комисиите на Конгреса бързо да подпишат транзакцията, въпреки възраженията на правозащитници относно използване на произведени в САЩ оръжия в конфликта.

Администрацията също така преценява, позовавайки се на Закона за контрол върху износа на оръжия, да позволи част от боеприпасите, 13 000 от 45 000 снаряда, да заобиколят комисията и периода за преглед, каза американският служител, въпреки че окончателното решение все още предстои.

Прочети цялата публикация