Fakti.bg | 12.06.2024 11:21:13 | 26

Kъм май месец една трета от новите попълнения в украинската армия са били доброволци

Заместник-министърът на отбраната Наталия Калмикова сподели информация за състава на новобранците в армията на страната. Kъм май месец една трета от новите попълнения в украинската армия са били доброволци, а две трети са били мобилизирани, предава News.bg.

Калмикова, говорейки на конференция в Киев, заявя: „Това показва, че все още имаме потенциал да защитим Украйна“.

На 18 май настъпва ключов момент с влизането в сила на нов закон за мобилизацията. Това законодателство изисква всички наборници да актуализират личната си информация в базата данни на наборниците, ход, насочен към укрепване на въоръжените сили. Тъй като армията на Украйна има спешна нужда от подкрепления, този закон е стратегическа стъпка за увеличаване на усилията за мобилизация. Въпреки по-ранните дискусии около необходимостта от набиране на до 500 000 войници, властите по-късно поясниха, че такъв голям брой може да не е необходим. Тази корекция предполага стратегическа преоценка на отбранителните нужди и способности на Украйна.

Александър Завитневич, ръководител на комисията по отбрана и разузнаване на Върховната рада, сподели, че след прилагането на закона над 1,3 милиона украинци са се ангажирали с приложението, за да актуализират данните си. Тъй като конфликтът навлиза в третата си година, първоначалният прилив на доброволци намалява.

Прочети цялата публикация