Fakti.bg | 14.06.2024 02:22:01 | 68

14 юни - Световен ден на доброволния кръводарител


14 юни е денят, на който светът за 20-ти път официално ще отбележи Световния ден на доброволния кръводарител, с цел да насочи вниманието към огромната му значимост, да повиши осведомеността за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти и разбира се - да благодари на доброволните кръводарители по целия свят за техния незаменим и безценен принос за здравето и благополучието на милиони хора.

Денят е рождената дата на Карл Ландщайнер, австрийски биолог и лекар, който в началото на 20 век открива системата на кръвните групи „А-В-0“, и е символично избрана от Световната Здравна Организация като признание към огромната стойност на великото откритие, донесло му Нобелова награда и спасило и продължаващо да спасява милиони човешки животи.

Организации и общности в цял свят полагат усилия за изграждане на култура на безвъзмездно и доброволно кръводаряване в името на това да има достатъчно налична безопасна кръв за здравеопазването.

У нас Българска организация за доброволно кръводаряване (БОДК) е първото и единствено изцяло доброволческо сдружение, което предоставя помощ и информация, свързана с кръводаряването; работи за насърчаване и популяризиране на редовното, анонимно и доброволно кръводаряване и подкрепя и организира акции, обучения и информационни кампании.

Всяка година Световният ден на доброволния кръводарител има свое специално послание - тази година то събира в себе си големия смисъл на всички послания – „20 години празнуваме дарителството: Благодарим Ви, кръводарители!“. 20-ата годишнина от официалното честване на Световния ден на доброволния кръводарител е отлична възможност да благодарим на кръводарителите по целия свят за тяхната животоспасяваща съпричастност към нуждата на пациентите, както и да им благодарим за незаменимия принос към доброто функциониране на системата на здравеопазването.

Прочети цялата публикация