БНР | 13.10.2017 06:59:16 | 40

Неправителствената организация ХобиСклуб в Добрич се грижи за незрящите хора в областта


На 15 октомври се отбелязва Международният ден на белия бастун. През 1921 година Джеймс Бигс, фотограф от Великобритания, ослепява след злополука. За да направи бастуна, с който се придвижвал, по-забележим за останалите участници в движението по улиците, той го боядисал в бяло. Девет години по-късно французойката Жили Дербемон предлага бастуните, използвани от слепи хора, да бъдат оцветени в бял цвят, за да се забелязват по-добре и белият цвят да бъде знак, символ на зрителния дефект. През следващата 1931 г. кметът на Париж реализира тази идея. Американският психолог Ричард Хувър изобретява дългия бял бастун през 1943 година. Белият бастун е приет и като защитен знак в законите за уличното движение на всички страни в света. Данните на Съюза на слепите в България сочат, че хората с нарушено зрение в страната ни са над 18 хиляди. Как една неправителствена организация ХобиСклуб в Добрич се грижи за незрящите в областта?

Неправителствената организация ХобиСклуб в Добрич съществува от 2000 година. Основната ѝ цел е приобщаването на зрително затруднени и хора с други увреждания над 65 години. В момента нейни членове са около 140 човека. Издръжката на организацията е от членски внос, дарения и продажби на мартенички. За съжаление, оттам споделят, че даренията в последно време драстично са намалели. ХобиСклуб в Добрич е реализирала вече 22 проекта в полза на хората с увреждания, разработени и осъществени от екипа на организацията. Нейн ръководител е Иван Тодоров, който казва, че членовете са обединени около болката и истината за слепотата.

Всички ние можем да помогнем на слепите хора на първо място с толерантното си отношение, с познаването на техните нужди и начина, по който бихме могли в дадена ситуация да сме им полезни, но да не го правим само на 15-ти октомври, когато е Международният ден на белия бастун.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мая Щърбанова.

Прочети цялата публикация