БНР Стара Загора | 12.09.2019 15:23:25 | 38

Малцина излязоха на протеста в Стара Загора срещу начина на избор на главния прокурор


Протест срещу срещу начина на избор на главния прокурор се проведе днес и в Стара Загора. В него обаче се включиха едва около 20 души. Недоволните се събраха пред Съдебната палата и преминаха в шествие до парк „Пети Октомври“.Те издигнаха лозунги срещу опороченият според тях начин на избор на главен прокурор. Поискаха и оттеглянето на единствения кандидат Иван Гешев. Те настояват и за законови промени в процедурата, която да даде възможност и обществеността да издига кандидати за главен обвинител.

"Избор с един канидидат не е избор, а назначаване. Искаме промяна в закона за съдебената власт. В момента в затворената си гилдия се събират и си избират хора изгодни за тях", каза един от организаторите на протеста Митко Трайков.

Протеста в Стара Загора бе организиран от гражданско сдружение „Боец“. 

Шествието премина мирно и под надслов „Свобода и справедливост“, но протестиращите поискаха и оставката на правителството. Издигнаха и лозунги с настояване за прилагане на лустрацията за хора, свързани с някогашната Държавна сигурност. Организаторите се заканиха да продължат с акциите си, въпреки малкия брой хора, които се включиха в протеста. 

Прочети цялата публикация