БНР | 28.09.2019 13:06:08 | 28

"Фалстаф" за начало на новия оперен сезон в Пловдив


С премиера на комичната опера „Фалстаф“ – последната творба на Верди по пиесите на Шекспир „Веселите уиндзорки“ и „Хернри ІV“, опера "Пловдив" открива своя нов сезон. 

Спектакълът е от 19 ч. в Дома на културата „Борис Христов“.

Последната си опера Джузепе Верди създава на 78 години, като тя е 26-ата поред и трето музикално-сценично произведение по Шекспиров сюжет след „Макбет“ и „Отело“.

В нея сър Джон Фалстаф е пройдоха, алчен и лаком и както повечето комични персонажи от своето време, е алегорична фигура на старостта с присъщата й отчаяна ненаситност. Вместо в Средновековието обаче, премиерната постановка потапя чревоугодника и рогоносец в колоритната атмосфера на Ла долче вита  - епохата на „сладък живот“ в Италия от 60-те години на миналия век.

Сценограф и художник на костюмите е Елена Иванова. Хореографският дизайн е дело на Анна Пампулова, а в ролите са блестящи артисти в два равностойни състава.

Диригент е Павел Балев – ръководител на филхармонията в Баден- Баден, а за ролята на комичния шекспиров персонаж режисьорът Нина Найденова е поканила баритона Кирил Манолов – провъзгласен от Рикардо Мути за „най-добрия Фалстаф на нашето време“.

В премиерния спектакъл ще участва и световната прима Марияна Пенчева.


Прочети цялата публикация