OFFNews Политика | 17.11.2019 09:54:29 | 158

Станишев: Оставките не са най-важното, а защо хората не ни припознават като алтернатива


Пленумът на БСП започна, на заседанието присъстват кметове от партията и общински съветници.

Проектът на дневен ред предвижда заместник-председателят на БСП и председател на Националния предизборен щаб на партията Кирил Добрев да представи политически анализ и оценка на резултатите от местните избори. На вниманието на Пленума проф. Румен Гечев ще представи алтернативните политики на БСП в бюджет 2020 г. В него основният фокус е върху дълбоки реформи в три сектора: публични финанси, социална политика и здравеопазване.

Членовете на Националния съвет ще вземат решение за провеждане на пълен цикъл отчети и избори в БСП. Това се налага, тъй като изтича мандатът на 49-тия конгрес на БСП. Неговото първо заседание се проведе на 7 и 8 май 2016 г., а по устав най-висшият форум на партията се избира за срок от четири години. Това се отнася и за мандата на Национален съвет и председател на партията.

След промените в Устава обаче конгресът няма да е органът, който избира председателя, а той ще се избира пряко от членовете на БСП. 

Сергей Станишев: Оставките не са най-важното

Трябва да се види дали има желание за осмисляне на грешките и за промяна, която да помогне да се спечелят следващите избори, коментира президентът на ПЕС Сергей Станишев преди началото на форума. Големият въпрос е защо БСП губи избори трета поредна година. ГЕРБ ерозира, въпреки това българите не припознават БСП като алтернатива, каза той. Ако сега пак да заметем нещата под килима, не ни очаква добра перспектива за следващите парламентарни избори, предупреди той. БСП оцеля в прехода, защото се социалдемократизира, стана модерна и приемлива за българите, а сега губи основни свои характеристики в резултат на политиката на ръководството, допълни Станишев. 

Прочети цялата публикация