Fakti.bg | 31.03.2020 13:14:30 | 163

Испания планира повече помощ за домакинствата и малкия бизнес


Днес испанското правителство подготвя нови мерки, за да помогне на домакинствата и да освободи малките фирми от социалноосигурителни плащания, след като бизнес лидерите разкритикуваха затягането на карантината във втората най-засегната държава в Европа. Това предаде Reuters.

Общият брой на починалите е достигнал 8 189, след като през последното денонощие Испания е регистрирала 849 смъртни случаи. Броят на новите заразени с COVID-19 пък се увеличил с около 11% до 94 417. Въпреки това, в относително изражение темпът разпространение на заразата и на повишаване на починалите се е забавил през последните няколко дни, заявиха местните здравните служители.

Шефът на испанския здравен кризисен щаб Фернандо Симон, който даде положителна проба за коронавирус в понеделник, заяви на видеопресконференция, че страната вероятно няма да се нуждае от допълнителни ограничителни мерки, освен вече обявените, докато актуалните данни се анализират.

Испания вече задмина Китай по общ брой на регистрирани случаи на COVID-19 и се класира на второ място по смъртност сред заразените след Италия.

Правителствен източник е казал на Reuters, че днес управляващите ще обсъждат допълнителен спасителен пакет на стойност 700 милиона евро, който най-вероятно ще бъде одобрен на заседание на кабинета. Освен това, властимащите искат да забранят изгонването на уязвимите домакинства от наети жилища до шест месеца след премахването на извънредното положение.

Под "уязвими домакинства" се визират безработните, хората, които са временно уволнени или съкратени, и самонаетите с ниски доходи. Предишните пакети за помощ, включващи мораториум върху плащанията на ипотечни кредити, имаха по-строги критерии за квалификация.

Инвестиционните фондове и големите наемодатели пък трябва да приемат 50% загуба по вземанията си от наеми, или да ги преструктурират в рамките на две до три години. Освен това, договорите за наем, изтичащи през следващите шест месеца, ще бъдат автоматично подновени за още половин година.

Също така, правителството обмисля въвеждането на шестмесечна ваканция за социалноосигурителните плащания за малкия бизнес и самонаетите.

Бизнес лидерите обаче разкритикуваха скорошното затягане на карантината, което не позволява на "неключовите" работници да напуснат домовете си, и се оплакаха, че липсата на консултации с частния сектор е оставило компаниите неподготвени.

„Испания е страна, в която 95% от фирмите са мънички, само с един или двама служители. Те не могат да останат у дома, а трябва да излязат и да работят “, заяви заместник-шефът на бизнес групата CEOE пред Reuters.

Прочети цялата публикация