БНР | 19.05.2020 08:05:43 | 60

Рекорден ръст на безработните британци с 856 хиляди само в рамките на април


Молбите за обезщетения за безработица във Великобритания отбелязаха рекорден в историята месечен ръст през април от над 856 хиляди, показват данни на официалната британска статистика ONS.

Тези данни само подчертават мащаба на щетите, причинени от коронавирусната пандемия върху икономиката на Обединеното кралство в следствие на въведените карантинни мерки и затваряне на бизнеса въпреки предприетите от правителството и централната банка експанзивни стимулиращи мерки за подкрепа, предназначени да ограничат този удар.

Според ONS броят на подадените искове за обезщетения за безработица скочиха през април с 856 500 достигайки 2,097 милиона спрямо 1,2 милиона месеца по-рано, като това увеличение с около 70% е най-голямото, откакто съществува тази статистика от 1971 година насам. Самият брой на молбите за обезщетения за безработица е най-високият от 1996 година.

От британската статистика предупредиха, че самите данни може би не отразяват коректно промените в заетостта, тъй като правителството стартира системи за обезщетения за някои работещи хора, чиито доходи спаднаха заради коронавируса.

Правителството се надява, че подкрепяната от данъкоплатците на страната програма за покриване на заплатите на работещите, намиращи се в принудителен отпуск, ще ограничи масовите съкращения. Около 7,5 милиона трудещите получават поне 80% от редовната си заплата по програмата, въпреки че не са на работа.

В същото време експерименталните данни на ONS за работни места през април, базирани на данъчни данни, показват, че броят на хората по ведомост в компаниите, е намалял с 1,6% спрямо март и с 1,2% спрямо година по-рано.

Свободните работни места пък спаднаха рекордно през периода февруари-април, намалявайки със 170 000 до 637 000, като най-голям беше спадът на свободните работни места в областта на хотелиерството.

Нивото на безработицата във Великобритания се понижи през първите три месеца на годината от 4,0% през предходните три месеца, но трябва да се има предвид, че тези данни включват само една седмица след въведената на 23-ти март национална блокада и ограничителни мерки заради коронавирусната пандемия. Заетостта през януари - март пък нарасна с 211 000.

Но с оглед на затворената от правителството по-голяма част от икономиката, за да забави разпространението на коронавирус, Великобритания вероятно се насочи към най-резкият си икономически спад от повече от 300 години, предупреди преди време Английската централна банка.

Бюджетните анализаторите на страната предупредиха, че равнището на безработица може да достигне 10% през периода април - юни, дори при милиони работници, защитени от правителствената схема да изплащат на техните заплати, докато те са временно уволнени.


Прочети цялата публикация