БНР | 19.05.2020 15:30:43 | 19

Възторг на юг и резерви на север - реакции на плана на Меркел и Макрон


Възторг на юг и резервираност на север предизвика новият план за възстановяване на Европа след пандемията, който представиха германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон. 500 милиарда евро ще бъдат набрани от финансовите пазари от името на Европейския съюз и предоставени безвъзмездно на най-засегнатите сектори и региони.

Френският в. „Монд” определи възстановителния план като „революция“, макар предложението на Берлин и Париж да е еднократно, извънредно и временно.

„Това е историческа стъпка не само за Германия и Франция, но и за целия Европейски съюз, защото за първи път Франция и Германия се обединяват в търсене на начин за финансиране на нови инвестиции в ЕС чрез поемане на дълг“, коментира днес френският финансов министър Брюно льо Мер след видеоконференция с германския си колега Олаф Шолц. Германия и Франция преодоляха различията си, обяви германският канцлер Ангела Меркел.

„Положихме усилия и мисля, че предложението ни ще е от помощ на Европейската комисия да предложи план, който да получи одобрението на всички. Нашият пример ще сплоти Европа“, убедена е Меркел.

Но засега не успява да зарази с ентусиазма си съседна Австрия.

„Оставаме солидарни, но солидарността трябва да бъде под формата на заеми, а не на грантове“. Това написа австрийският канцлер Себастиан Курц в Туитър още снощи, след оповестяването на плана за възстановяване. Той предвижда допълнителни 500 милиарда евро дълг срещу гаранции внесени от всички държави-членки, а изтеглените кредити ще се разпределят и връщат от европейския бюджет по правила, които участващите в него държави договорят. Нещо повече - с изтеглените от ЕС кредити ще се финансират проекти, а не пряко държавни бюджети. Въпреки това европейският север остава твърдо против. Австрийският канцлер допълни, че е разговарял с колегите си от Нидерландия, Дания и Швеция, последните са извън еврозоната. „Нашата позиция остава непроменена“, категоричен е Курц.

В също бърза реакция Италия приветства френско-германското предложение. „Този план е стъпка в правилната посока“, коментира италианският премиер Джузепе Конте в Туитър. И обясни защо: „Фондът, представен от Европейската комисия, се нуждае от това допълнение, за да помогнем на фирмите и семействата.“

Европейската комисия също приветства предложението. Председателят на комисията Урсула фон дер Лайен го нарече „конструктивно“. Тя е натоварена от 27-те страни-членки да представи модел за подпомагане, който да успее да събере подкрепата на всички държави, след като Италия и Испания не успяха да наложат емитирането на общи корона облигации. За да успее, планът на Меркел и Макрон трябва да се приеме от всички 27 лидери.

Прочети цялата публикация