БНР | 14.09.2021 10:14:28 | 113

Петър Чолаков: Следващият 47 парламент най-вероятно ще ни донесе още от същото


„Политиците не мисля, че са се отказали да мислят за важните неща в държавата, но трябва да имаме предвид и колко е разпокъсана политическата сцена, няма доминираща партия , както и колко е сложна е политическата ситуация в глобален план“, коментира пред БНР доц. Петър Чолаков от Института по философия и социология на БАН.

Следващият 47 парламент най-вероятно ще ни донесе още от същото. Един заключен парламент, който не може да сформира правителство. Защото, не че на партиите няма да им се иска, но трудно ще сглобят взаимни интереси, които да ги задържат в бурните води на политическата действителност в България.

А 46 - то народно събрание ще се запомни с това, че отново не можа да излъчи правителство, че създаде доста скандали, на ръба понякога дори на физическата саморазправа, доста мостове бяха изгорени,  дори между протестните партии...видя се, че и те не могат да се разберат.

За мен това беше един "тийнейджърски парламент", една поредица от два кратки епизода, избилици на една млада политическа сила, ИТН, която с държи тийнейджърски, но така се държа и Демократична България...", смята доц. Чолаков.

По думите му занапред ще е важна ролята именно на президента Румен Радев.

Относно съставът на новия служебен кабинет доц. Чолаков заяви:

"Тук съществено значение имат политическите планове на Кирил Петков и това дали той ще прави политическа формация. Това значи, че той няма да влезе в следващ служебен кабинет, ще има промяна тогава. От гледна точна на политиките, мисля, че няма да има изненади, а ще има приемственост в бъдещия служебен кабинет", каза още преподавателят.

Румен Радев: Новото служебно правителство ще продължи политиката на сегашния кабинет

По думите на доц. Чолаков българите искат силна мъжка фигура, почтенна за президент, това е и социологически изследвано, и това ще им се предложи най-вероятно, каза още социологът.

Още по темата в звуковия файл.


Прочети цялата публикация