БНР | 13.10.2021 13:49:51 | 90

Ваня Григорова: Въглищата са нашият енергиен ресурс, върху който можем да влияем


"Въглищата са нашият енергиен ресурс, върху който можем да влияем, газът не е наш - цената му се определя отвън. Важно е не коя е крайната дата, а какво да направим, че да гарантираме заетостта и доходите на служителите в комплекса "Марица Изток", както и енергийната независимост на страната". Това заяви пред БНР Ваня Григорова, икономически съветник на КТ "Подкрепа".

Тя беше категорична, че ако искаме да заменяме мощности, трябва да започнем сега да изграждаме нови.

По думите ѝ Европейската комисия осъществява натиск върху страната ни, за да определи финална дата за затваряне на въглищните региони:

"2038 и 2040 година звучат достатъчно далеч, но важното е не кога, а как, защото можем още 30 години да вървим по същия път и да няма алтернатива и за работните места, и за електроенергията, която произвежда комплексът "Марица Изток". ... В момента ни говорят за 38-а и 40-а година, но трябва да кажем, че това Брюксел няма да го приеме, защото в Плана за възстановяване е заложена газова инфраструктура, която трябва да замени въглищната не по-късно от юли 2025-а година. Ако това остане в плана, за каква 38-а година можем да говорим".

След протеста на миньорите: Дата за закриване на въглищните централи - не по-рано от 20 години

Според Григорова преходът към зелена икономика трябва да се направи така, че да не пострадат хората:

"Това, което може да направи което и да е българско правителство, а можеше да се направи и с парите от Плана за възстановяване, да се създаде мащабно държавно предприятие, което произвежда стоки с висока добавена стойност, така че да може да плаща добри заплати на заетите там. В момента това, което ни предлагат, е Държавно предприятие за рекултивация на терените на комплекса "Марица Изток", т.е. заетост се дава за озеленители, ниско квалифицирани работници. Очевидно, че няма как да достигнат дори средната работна заплата за региона, което означава, че те и техните деца няма да останат в регионите, в които живея, те ще се обезлюдят".

Ваня Григорова подчерта, че България не е изключение и това, което се случва тук, се случва и в други държави.

Интервюто на Людмила Железова с Ваня Григорова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

Прочети цялата публикация