Fakti.bg | 25.09.2023 05:00:35 | 188

Генерал Шивиков пред ФАКТИ: Личните трагедии се използват от продажният политически елит за користни партийни цели в името на властта


- Генерал Шивиков, съдейки по последните ежедневни новини България заприлича на каубойски филм – всеки вади пистолет и стреля по някого. Мъж уби жена си и дъщеря си и се застреля, полицай уби в гръб момче, друг стреля с „Макаров“ защото му се стреля....Какво става? На какво се дължи този безразборен нагон да се прилага индивидуално правораздаване?

- Уважаема Оля, ще си позволя една малка забележка, относно квалифицирането на младия престъпник, използвайки думата „момче“. Имам чувството, че използвайки тази дума, сякаш търсим начин да го оневиним. Той реално е младеж, а вече е почти завършен престъпник, но жалкото при този случай е, че огромната част от Вашите колеги неистово налагат сред обществото мнението едва ли не, че същият индивид е абсолютно невинен. Те изместват фокуса на престъплението към полицаите, които са изпълнили своя професионален дълг и са приложили всички възможни методи и средства, за да предотвратят по-тежко престъпление. Обяснението според мен е, че този престъпник е циганин и евролибералите изпитват огромен страх от възникване на протести на етническа основа, но по-важното е, че именно този електорат им е необходим за предстоящите избори за местна власт. Трябва да бъдат обгрижвани и „правилно“ ориентирани и мотивирани за кого да гласуват. Нямам нищо против циганите, но огромната част от битовия криминален контингент е именно от тази група, защото всички са абдикирали от истинските проблеми, имам предвид институциите, и не се предприемат адекватни работещи решения. Тези хора са маргинализирани и пред младите представители на този етнос единствената перспектива е да се превърнат в престъпнци. Това не е нещо ново в нашата самобитност и никакви „каубойски“ сюжети не са това, това явление има своята цикличност и се проявява регулярно с още по-голям ефект и сила в обществото ни. Още преди Освобождението от турско робство и десетелетия след това, когато държавата е била или е тотално проядена от корупция, некомпетентност, органите, които са отговорни да осигуряват реда и сигурността се използват, като бухалки за политически цели, слугинажът към поредния господар е естествено състояние на политическия ни елит, съвсем нормално е институциите да са в ступор и резултатът е, че избуяват престъпността и личното правораздаване. В крайна сметка потърпещ е самият народ и обикновените хора страдат и плащат висока цена. Хората са обезверени, не вярват, че институциите са в състояние да осигурят и гарантират нормални условия за спокоен и съзидателен живот. Липсата на перспектива за бъдещето и тежкото положение, в което живее сравнително голяма част от българите ги водят до отчаяние и до предприемане на крайни решения и действия за решаване на проблемите си. Според мен това са част, но съществени причини за случващото се през последните месеци в страната. Огромна роля и влияние оказват медиите, които за съжаление манипулират и осъзнато насочват общественото мнение в угода на силните на деня. Личните трагедии се използват от продажният политически елит за користни партийни цели в името на властта.

- Не се ли връщаме към 90-те?

- Краткият ми отговор е да. През последните години бяхме забравили убийствата на знакови лица от криминалния контингент с политически привкус, но тази година е „благодатна“ в този смисъл. Системата се самопрочиства и гущерът си къса опашката, за да оцелее и да продължи да граби и живее на гърба на народа. Причината е ясна политически елит, олигархия и криминален контингент са в абсолютна симбиоза, да не кажа, че са едно цяло с три лица.

- Къде според Вас е пропуска в закона?

- Моето скромно мнение е, че законът е добър и предоставя пълното право и възможност на колегите от МВР да си изпълняват своите правомощия и задължения, но превръщането на МВР в инструмент за постигане на политически цели от управляващите елити водят до отказ или непълно прилагане на разпоредбите на закона. Пример за това е, че едва ли не полицаят, който използва оръжието срещу престъпника от последните дни, медии, политици и институции се опитват да го изкарат виновен и че си е превишил правата. Как да изпълняват задълженията си, когато институциите се обръщат срещу тях. Тези полицаи се страхуват за работата си и своето бъдеще да издържат семействата си. Освен, че е служба в полза на народа и страната, да си полицай е професия и средство за препитание. Аз не видях вътрешния министър да се изкаже по случая, но да се изказва за Украйна и Русия ще си счупи краката да застане пред медиите.

Полицаят е действал правилно и дано всички останали са така твърди да прилагат в пълната му сила закона, но към всеки нарушител, а не избирателно.

- Кой има право на оръжие? Какви са рисковете на злоупотреба и могат ли да се предотвратят и предвидят?

- Мисля, че в нашата народопсихология има традиция хората да имат лично оръжие. Законът ясно казва кой и на какви условия трябва да отговаря, за да притежава оръжие за самозащита. Също така той посочва и при какви условия може да го използва за самозащита. Освен това служба КОС към МВР има задължението периодично да извършва проверка, както на лицето, така и на оръжието при какви условия се съхранява. Факт е, че има лица, които притежават незаконно оръжие и този процес не се контролира. Черният пазар за незаконни оръжия е добре разработен и функционира на пълни обороти. Освен това почти всички престъпления се извършват именно с такива оръжия. Медицинските изисквания към лицата, желаещи да притежават законно оръжие лесно могат да бъдат преодоляни. Всичко това са предпоставки за нерегламентирано и противозаконно използване на оръжие за решаване на проблеми от всякакво естество. Много разузнавателна, аналитична и контраразузнавателна работа и усилия се изисква от службите, за да предотвратяват или предвиждат подобни инциденти. - Къде е правосъдието в този екшън?

- Правосъдието върви след събитията, а не пред тях. Аршинът, който се прилага е различен. За дребните и битови криминални престъпления се прилага с пълната си сила, а срещу „големите“ си затваря очите. Това също е съществена причина хората да прилагат лично правораздаване, за да постигнат справедливост.

- Пред избори сме. Какво ще кажете на новите действащи лица във властта?

- За пореден път ще се изправим пред урните и ще дадем подкрепа към избраните от нас кметове и общински съветници. Тези длъжностни лица са най-важните, защото местната власт е най-близо до хората и тя е тази, която им решава проблемите. Ето защо ще призова да не бъдем пасивни, да бъдем отговорни и да направим своя информиран и осъзнат избор. Трябва да гласуваме и подкрепим онези кандидати, които са доказали, че реално служат на народа, а не да се водим само и единствено от партийни интереси. Да гласуваме за знаещите, можещите и отговорните личности.

Интервю на Оля АЛ-АХМЕД

Прочети цялата публикация