БНР | 25.03.2020 00:10:56 | 58

Майк Помпео: Китай укрива информация за коронавируса


Китай укрива информация за коронавируса. Това заяви държавният секретар на Съединените щати Майк Помпео в интервю за Washington Watch radio program, предаде  Ройтерс.

По думите му, Пекин споделя със закъснение информацията за Ковид-19, което поставя в риск живота на хората в световен мащаб.

„Моето притеснение е, че с това укриване, с тази дезинформация, с която се занимава Китайската комунистическа партия - се пречи на света да се сдобие с информацията, необходима за предотвратяването на по-нататъшното разпространение на коронавируса или на това текущата ситуация да се повтори“, каза Майк Помпео, както и призова за по-голяма прозрачност по отношение на Ковид-19.

Към момента броят на заразените с коронавирус по света е над 404 020, а смъртните случай са над 18 хиляди, предаде Франс прес.

Страните, в които бяха регистрирани най-много смъртни случаи през последните 24 часа, са Италия - със 743 нови смъртни случая, Испания - с 514 и Франция - с 240.

От полунощ Румъния е под пълна блокада. В страната вече е обявено извънредно положение и важи нощен полицейски час. Вече е забранено на хората над 65 години - най-застрашените от усложнения от вируса -  да напускат домовете си. Останалите румънци ще могат да излизат само през деня, за да отидат на работа или да пазаруват хранителни и други стоки от първа необходимост.

Забраната засяга и българските граждани, пътуващи за Румъния - те подлежат на задължителна 14-дневна карантина на посочен от тях адрес. Ограничението не се отнася за водачи на товарни автомобили и транзитно преминаващи български граждани.

Румънските власти са определили коридори за преминаване през територията на Румъния на ТИР-ове, пътуващи транзитно през страната към Молдова и Украйна. Такива автомобили могат да преминат българо-румънската граница само през съвместния ГКПП Русе - Гюргево.

А 44 достигна общият брой на смъртните случаи в Турция вследствие на коронавируса, след като вчера още 7 души загубиха живота си.

След два дни на понижение, в Италия броят смъртните случаи отново нарасна на 743-ма души С тях общият брой на починалите в страната достига 6 820, а на заразените - почти 70 хиляди. Броят на жертвите в Италия вече е над два пъти повече в сравнение с тези в Китай, откъдето тръгна заразата.

В Испания също отбелязаха нов трагичен рекорд, а в Германия болници в различни провинции приеха пациенти от Италия и Франция, където капацитетът на здравните заведения се изчерпва.

Франция пък обяви "извънредно санитарно положение" за два месеца - режим, който предвижда изолация и други мерки, ограничаващи свободите.

Съединените щати също са в епицентъра на заразата, след като броят и на смъртните случаи, и на инфектираните се увеличи. А президентът Доналд Тръмп заяви, че иска да отвори страната отново за бизнес в рамките на седмици, а не месеци.

Междувременно стана ясно, че Олимпийските игри в Токио се отлагат за догодина заради пандемията с коронавируса - за първи път в 124-годишната модерна история на олимпийското движение.

Прочети цялата публикация