БНР | 07.09.2021 05:00:22 | 64

Експертите: Разработват се медикаменти и за профилактика на коронавируса


В осмия епизод на подкаста на БНР "COVID Ваксините" гостуват изтъкнати имунолози и фармаколози. Те разказват за последните разработки на лекарства срещу коронавируса и за ваксините, които все още са в процес на разрешаване или в клинични изпитвания. 

Учените очакват до няколко месеца да има пробив в откриването на нови медикаменти срещу COVID-19, като за някои от тях САЩ са в по-напреднала фаза и там те имат разрешенине за употреба при спешни случаи. Някои от медикаментите са именно срещу силната възпалителна реакция, която избухва в организма при болестта.

Общо 9 ваксини може да са в употреба следващата година. Четири са разрешените до момента в ЕС, а още 5 са в процес на разглеждане за одобрение.

Гости в този епизод са:

Деян Денев – директор на Асоциация на научно-изследователските и фармацевтични производители Проф. д-р Мария Николова - клиничен имунолог в Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/Д-р Цветелина Великова - клиничен имунолог в болница "Лозенец"Деян Денев изтъкна, че към момента в ЕС е одобрено само едно лекарство срещу коронавируса - ремдесивир, две са в процес на разрешаване и още 4 медикамента се разглеждат. 

Но Денев е категоричен, че все още има редица вирусни заболявания /като този на херпеса/, за които медицината не е открила лекарство, "затова щом ваксината е тук, това е начинът да се преборим с коронавируса".


Проф. Мария Николова се надява на разработвано от "Пфайзер" лекарство за перорална употреба, което да се прилага като превенция срещу коронавируса. То е протеазен инхибитор, който блокира размножаването на вируса. 

На сайта на Министерството на здравеопазването е представен изчерпателен терапевтичен справочник на медикаментите срещу коронавируса, посочи още проф. Николова.

Интерактивен справочник за лечение на COVID-19

Проф. Николова съобщи специално за подксата на БНР, че софтуерни продукти откриват бъдещи мутации на вируса - т.нар. варианти - бегълци и кои от тях биха намалили действието на сега прилаганите ваксини, "така че все пак сме една крачка преди вируса".
А РНК ваксините позволяват бързи промени във вариантите, поясни проф. Николова.


По думите на д-р Цветелина Великова голямо британско проучване ще покаже как действат различните ваксини - РНК и векторните при пациентите, а също се очакват резултатите как действа ваксина върху лигавичния имунитет с образуване на голям брой имуноглоболин А - антитела

Това е присъщо особено при РНК ваксините, като този лигавичен имунитет създава още една преграда срещу короновируса. 

Д-р Великова посочва какво очаква от анализ, направен на базата на лекувани в Covid-отделение около 20 деца. Те развиват тежко усложнение дори след лек или безсимптомен CОVID-19, което води до органна недостатъчност. Данните тепърва се очакават да бъдат публикувани, каза д-р Великова.

Слушайте епизода тук:

Или тук:

От разговора ще научите още:

✅ Къде е науката в търсене на лекарство срещу короноваруса

✅ Какви разработки на ваксини срещу COVID-19 се правят в момента

✅ С какво се отличава Делта вариантът на коронавируса

✅ Има ли хора, които никога няма да се заразят никога с коронавируса

✅ При кои хора да се постави трета бустерна доза

Експертите са категоричи, че пандемията е тест за това доколко едно общество е зряло и на какво ниво е общественото самосъзнание. Според тях "ваксините ни разединиха, така както в някои мултиетнически общества разговорите за религия са проява на лош вкус". 

Всички епизоди на подкаста "Covid ваксините" можете да чуете:

В Подкаст секцията на сайта на БНРВ SpotifyВ SoundcloudВ Google PodcastВ Apple Podcasts през iTunesВъв Viber

Прочети цялата публикация